Američki razarač ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz

Američki ratni brod USS Curtis Wilbur ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz, nakon što je Taipei izvijestio o dosad najvećem upadu kineskih vojnih aviona u tajvansku zračnu zonu.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile (Reuters)

Američki ratni brod USS Curtis Wilbur ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz, sedmicu dana nakon što je Taipei izvijestio o dosad najvećem upadu kineskih vojnih aviona u tajvansku zračnu zonu.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač klase Arleigh Burke naoružan vođenim raketama u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Tanjug  agenciju Reuters.

Najnovija misija dolazi otprilike sedmicu dana nakon što je Tajvan izvijestio da je 28 aviona kineske avijacije, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije protuzračne odbrane.

Taj incident uslijedio je nakon što su lideri Grupe sedam izdali zajedničko saopštenje u kome kritiziraju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, navodi Reuters.

Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmjerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja.

Kritike Kine

Kina je u srijedu saopštila da SAD predstavlja najveće sigurnosne rizike u regiji Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile, prenosi Reuters.

“Američka strana namjerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su Sjedinjene Američke Države najveći izvor rizika za regionalnu sigurnost i mi se tome odlučno protivimo”, navodi se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu sjevera kroz moreuz i da je situacija normalna.

Isti brod prošao je moreuzom prije mjesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za prijetnju miru i stabilnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka mornarica poslala je ratni brod u Tajvanski moreuz , prvi put pod administracijom Joea Bidena, što bi moglo dovesti do novih napetosti između Kine i SAD-a.

Published On 04 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO