Alarmantan izvještaj IPCC-a o klimatskim promjenama

Razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo koje o tome ovisi ubrzat će i postat će bolno opipljivi i prije 2050. godine.

Na porast od 1,5 stepena celzijusa, u gradovima će 350 miliona dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + dva stepena (EPA)
Na porast od 1,5 stepena celzijusa, u gradovima će 350 miliona dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + dva stepena (EPA)

Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta… Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti klimatskim promjenama kada djeca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izvještaj do kojeg je došao AFP, prenosi agencija Hina.

Nacrt izvještaja koji su napisale stotine naučnika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC), mjerodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promijene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim mjerama.

Sveobuhvatni izvještaj o procjeni od 4.000 stranica, mnogo je alarmantniji od prethodnog iz 2014. Iako se njegovi glavni zaključci neće promijeniti, službeno će biti objavljen tek februara 2022, nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Bez obzira na stopu smanjenja emisije stakleničkih plinova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo koje o tome ovisi ubrzat će i postat će bolno opipljivi i prije 2050. godine.

„Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promjena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosistema“, napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Nedovoljna prilagodba

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine svijet se obavezao ograničiti globalno zatopljenje „značajno ispod 2°C“,  a nastoji se ograničiti do 1,5 °C porasta temperature.

Od sada, IPCC procjenjuje da bi prekoračenje +1,5°C već moglo dovesti „postepeno, do ozbiljnih posljedica, a ponekad i nepovratno“.

„Najgore tek dolazi, sa mnogo više implikacija na život naše djece i naših unuka nego na naš“, tvrdi IPCC.

Klima se već promijenila. Iako je porast prosječnih temperatura od sredine 19. stoljeća dosegao 1,1 stepen celzijusa, učinci su ozbiljni i bit će sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

Međutim, čovječanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo sa izvjesnim pogoršanjem situacije.

“Trenutni nivoi prilagodbe bit će nedovoljni kako bi odgovorili na buduće klimatske rizike“, upozorava IPCC.

Nota nade

Čak i ograničavajući porast na dva stepena celzijusa, 80 miliona ljudi više će ogladnjeti do 2050. godine, 130 miliona moglo bi pasti u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine miliona stanovnika obalnih gradova bit će ugroženi češćim poplavama uzrokovanim porastom razine mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Na porast od 1,5 stepena celzijusa, u gradovima će 350 miliona dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + dva stepena.

U tekstu se također naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regije (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Srednja Kina) mogle bi pogoditi tri ili četiri istodobne vremenske nepogode ili čak i više: vrućina, suša, ciklona, ​​požari, poplave, bolesti koje prenose komarci …

Uprkos svojim alarmantnim zaključcima, izvještaj pruža notu nade. Čovječanstvo još uvijek može usmjeriti svoju sudbinu prema boljoj budućnosti.

„Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim razinama: pojedinci, zajednice, tvrtke, institucije i vlada“, navodi se u izvještaju. „Moramo redefinirati svoj način života i potrošnju.“

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO