Agencija EU: Delta varijanta dominirat će Evropom na ljeto

Evropska zdravstvena agencija očekuje da će se do kraja augusta 90 posto slučajeva zaraze korona virusom odnositi na delta varijantu.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa (EPA - Ilustracija)

Delta varijanta korona virusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Evropom na ljeto, upozorila je u srijedu Evropska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta evropska agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva zaraze korona virusom u Evropskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka augusta odnositi na delta varijantu.

Do kraja augusta taj će postotak iznositi 90 posto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Visoka učestalost reinfekcija

“Vrlo je vjerovatno da će se delta varijanta rasprostraniti tokom ljeta, posebno među mlađom populacijom koja nije određena za vakcinisane”, rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

“To bi moglo predstavljati rizik za ranjive pojedince koji bi se mogli zaraziti i doživjeti težak oblik bolesti i smrt ako se u potpunosti ne vakcinišu”, dodala je u saopćenju.

Oksfordski naučnici analizirali su učestalost reinfekcije tom varijantom kod ljudi koji su preboljeli COVID-19, a rezultate su objavili prošle sedmice.

Učestalost se pokazala naročito visokom kod osoba koje su bile zaražene beta i gama varijantama koje su nastale u Južnoafričkoj Republici, odnosno Brazilu.

No, istraživanje s Oxforda pokazalo je i da su vakcine Pfizera i AstraZenece učinkovite protiv delta varijante i pružaju visoku zaštitu od 90 posto od hospitalizacije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije