WHO: Pola siromašnih država nema dovoljno vakcina

Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, kaže savjetnik pri WHO-u Bruce Aylward.

Generalni direktor WHO-a rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi (EPA - Ilustracija)
Generalni direktor WHO-a rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi (EPA - Ilustracija)

Više od polovine siromašnijih država koje dobijaju vakcine protiv korona virusa putem programa za razmjenu COVAX nemaju dovoljno zaliha za nastavak vakcinacije, izjavio je savjetnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WhO) Bruce Aylward, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Rekao bih da od 80 AMC država (siromašnijih država), barem više od polovine nema dovoljno vakcina da održe svoje programe vakcinisanja“, rekao je Aylward na brifingu.

Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, dodao je.

Istovremeno, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama i institucijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi, prenosi AP.

Kriteriji za prenos tehnologije

On je na brifingu rekao da konzorcijum uključuje kompaniju Afrigen Biologics and Vaccines, koja će djelovati kao sjedište za proizvodnju vakcina koje koriste genetski kod proteina, poznate kao mRNA vakcine i da će pružati obuku drugim proizvođačima koji će praviti ove vakcine.

„WHO olakšava ovaj posao uspostavljanjem kriterijuma za prenos tehnologije“, rekao je Ghebreyesus.

„Sada razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su pokazale interes za pružanje svoje mRNA tehnologije.“

Njemačka kompanija BioNTech, koja se udružila sa kompanijom Pfizer u proizvodnji vakcine protiv COVID-a 19, nedavno je najavila da će povećati napore za uspostavljanje postrojenja za mRNK vakcine širom Afrike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO