Vojska SAD-a bi mogla usporiti povlačenje iz Afganistana

Glasnogovornik Pentagona rekao je da rok 11. septembra za dovršetak povlačenja ostaje, ali da se ritam povlačenja može izmijeniti.

Afganistan se suočava s pojačanim nasiljem dok se SAD  i NATO pripremaju povući svoje preostale snage (EPA - Ilustracija)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je kako bi mogla usporiti povlačenje iz Afganistana, u svjetlu nedavnih pobjeda talibana, koji tvrde da su osvojili veća područja i zaplijenili vojnu opremu.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da krajnji rok 11. septembra za dovršetak povlačenja ostaje i dalje, ali da se ritam povlačenja može izmijeniti, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

“Stanje u Afganistanu se mijenja, jer talibani nastavljaju provoditi napade i pustošiti središta okruga, a nasilje je i dalje previsoko. Ako su potrebne promjene ritma ili opsega i razmjera povlačenja, na bilo koji dan ili bilo koju sedmicu, želimo biti fleksibilni kako bismo to mogli učiniti“, naglasio je on.

“Svaki dan pratimo kakva je situacija na terenu, koje mogućnosti imamo, koje dodatne resurse trebamo kako bismo se povukli iz Afganistana i kojim ritmom.“

Zvaničnici Pentagona rekli su prošle sedmice da je povlačenje napola gotovo.

Pojačano nasilje i napadi talibana

Afganistan se suočava s pojačanim nasiljem dok se SAD  i NATO pripremaju povući svoje preostale snage.

Tokom posljednjih 30 dana talibani su pojačali napade i preuzeli kontrolu nad više od 30 okruga.

Osvojili su i veće količine vojne opreme, prenosi BBC, pozivajući se na lokalne medije, te ubili, ranili ili zarobili desetke vojnika.

Glasnogovornici afganistanske Vlade negirali su da su okruzi pali u talibanske ruke.

Nije poznato koliko je talibana ubijenovili ranjeno.

Oni tvrde da imaju kontrolu nad čitavom sjevernom provincijom Kunduz te da je u vladinim rukama još samo glavni grad te pokrajine.

Izvor: Agencije