Video: Američka mornarica eksplozijom ispituje izdržljivost nosača aviona

Američka mornarica testirala je nosač aviona ‘USS Gerald R. Ford’ eksplozijom čiji je udar jednak zemljotresu jačine 3,9 stepeni.

Američki centar za geološka istraživanja saopćio je da je eksplozija zabilježena kao zemljotres jačine 3,9 stepeni po Richteru (AFP)

Američka mornarica objavila je videosnimak “udarnih testiranja” (Full Ship Shock Trial) kako bi se ispitala izdržljivost nosača aviona “USS Gerald R. Ford”, jednog od najvećih i najmodernijih nosača aviona na svijetu, prema onome što je objavila australska mreža ABC.

Video je objavljen i na Instagram profilu Al Jazeere English.

Za provjeru izdržljivosti upotrebljeno je nešto manje od 20 tona eksploziva na nekoliko metara od broda koji je plovio uz istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

“USS Gerald R. Ford” dug je 333 metra i visok 77 metara.

Američki centar za geološka istraživanja (USGS) zabilježio je eksploziju kao zemljotres jačine 3,9 stepeni Richterove skale na oko 160 kilometara od obale Floride u petak po lokalnom vremenu.

Eksplozija ispod nivoa mora

Kontrolirana eksplozija, koja je izvedena ispod nivoa mora, izazvala je snažan udar, koji je digao velike količine vode u zrak u blizini nosača aviona.

“Američka mornarica provodi udarna ispitivanja novih dizajna brodova koristeći pravi eksploziv u realnom vremenu, kako bi potvrdila da naši ratni brodovi mogu nastaviti ispunjavati zahtjeve teških misija u surovim uvjetima s kojima se mogu susresti u borbi”, navodi se u saopćenju mornarice.

Modernizacija prije izvođenja operacija

“Prvi nosač aviona u klasi dizajniran je pomoću naprednih metoda kompjuterskog modeliranja, ispitivanja i analize kako bi se osiguralo da brod bude čvrst da izdrži borbene uvjete. Ova testiranja pružaju podatke koji se koriste za provjeru izdržljivosti broda”, dodaje se u izjavi.

Američka ratna mornarica je navela da je testiranje izvedeno u skladu sa svim ekološkim propisima i da su ispoštovani ”poznati obrasci migracije morskog života”.

Po završetku ispitivanja s eksplozivom, brod će ući u šestomjesečnu fazu modernizacije, održavanja i popravke prije nego što bude raspoređen za izvođenje operacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije