UN: Više od 8.500 djece-vojnika u 2020.

Izvještaj UN-a potvrđuje kršenja prava i mjera zaštite nad 19.379 djece u 21 sukobu.

Najviše kršenja u 2020. počinjeno je u Somaliji, DR Kongu, Afganistanu, Siriji i Jemenu. (EPA)

Više od 8.500 djece korišteno je u vojne svrhe prošle godine u sukobima širom svijeta, a gotovo 2.700 djece je ubijeno, saopćili su u ponedjeljak iz UN-a, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Godišnji izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa Vijeću sigurnosti o djeci i oružanim sukobima obuhvaća ubijanje, sakaćenje i seksualno zlostavljanje djece, otmicu ili regrutiranje, onemogućavanje humanitarne pomoći te napade na škole i bolnice.

On potvrđuje kršenja prava i mjera zaštite nad 19.379 djece u 21 sukobu. Najviše kršenja u 2020. godini počinjeno je u Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, Afganistanu, Siriji i Jemenu.

Utvrđeno je i da je prošle godine 8.521 dijete korišteno kao vojnik, dok je još 2.674 djece ubijeno i 5.748 ranjeno u raznim sukobima.

U izvještaju se također nalazi i „crna lista“ sastavljena od političkih aktera koji prakticiraju nasilje nad djecom, odnosno zemlje ili grupe koje ubijaju, ranjavaju ili zlostavljaju djecu. Tu su i oni koji otimaju djecu ili ih regrutiraju za ratove, kao i oni koji sprječavaju da do djece dođe humanitarna pomoć te napadaju škole ili bolnice.

Saudijska Arabija i Izrael van liste

Popis je već dugo kontroverzan jer diplomati smatraju da Saudijska Arabija i Izrael vrše pritisak kako bi ostali izvan liste.

Izrael nikada nije bio na popisu, dok je vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uklonjena s „crne liste UN-a“ 2020, tri godine nakon što je prozvana zbog ubijanja i ranjavanja djece u Jemenu.

U pokušaju da ublaži kontroverzu oko izvještaja, crna lista koju je 2017. objavio Guterres podijeljena je u dvije kategorije. Jedna navodi aktere koji su uspostavili mjere zaštite djece, a druga one koji to nisu učinili.

U ponedjeljak je objavljeno nekoliko značajnih promjena na popisima.

Jedini akteri za koje se navodi da nisu usvojili mjere su mijanmarska vojska prozvana za ubijanje, ranjavanje i seksualno nasilje nad djecom, te sirijske vladine snage – za vrbovanje djece, ubijanje, ranjavanje i seksualno nasilje nad djecom te napade na škole i bolnice.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO