Trump: A da zaražene koronom pošaljemo u Guantanamo?

U knjizi novinara ‘Washington Posta’ se opisuje ‘otrovno okruženje’ Bijele kuće tokom vladavine prethodnog američkog predsjednika i pandemije korona virusa.

Sadržaj knjige potiče iz brojnih intervjua bivših viših savjetnika Donalda Trumpa i zdravstvenih zvaničnika (Reuters)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump razmatrao je ideju da šalje američke državljane zaražene korona virusom u zatvor Guantanamo Bay, navodi se u novoj knjizi.

“Zar nemamo otok čiji smo vlasnici?“, upitao je Trump osoblje u Sobi za situacije februara 2020. godine, piše Washington Post. “A šta mislite o Guantanamu?“

Zatvor Guantanamo Bay je pritvorni kamp na Kubi koji SAD koristi za pritvor optuženih za teške zločine, uključujući protivničke borce iz stranih ratova te one koji su navodno iza napada 11. septembra 2001. godine.

Preminulo više od 600.00 Amerikanaca

“Uvozimo dobra“, dalje se navodi u knjizi i dodaje da je Trump (koji je i sam kasnije dobio virus) rekao osoblju: “Nećemo uvesti virus.“

Komentari su zabilježeni prije eksplozije epidemije korona virusa u SAD-u.

Trumpova administracija je na stalnim udarima kritika zbog odnosa prema pandemiji, koja je ubila više od 601.000 osoba u SAD-u, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Većina tih slučajeva, približno 400.000, desila se u vrijeme Trumpove administracije.

Trumpovi saveznici su bili iznenađeni pitanjem o Guantanamu i odbacili su ideju čim je naredni put spomenuta, javlja Washington Post.

Knjigu Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration’s Response to the Pandemic That Changed History napisali su novinari Washington Posta Yasmeen Abutaleb i Damian Paletta.

‘A, da li mislite na Jareda?’

Sadržaj knjige potiče iz brojnih intervjua bivših viših savjetnika Trumpa i zdravstvenih zvaničnika koji su se prisjetili brojnih razgovora koji ističu odgovor Trumpove administracije na pandemiju.

“Testiranje me ubija! Izgubit ću na izborima zbog testiranja. Koji je idiot dao federalnoj vladi da vrši testiranja?“, navodi se u knjizi da je Trump rekao tadašnjem sekretaru za zdravstvo i usluge Alexu Azaru 18. marta.

Pet dana ranije Trumpov zet Jared Kushner je preuzeo američku strategiju za testiranje, navodi se.

Azar je odgovorio: “A, da li mislite na Jareda?“

Trump je, također, želio otpustiti Roberta Kadleca, tadašnjeg šefa za vanredne situacije u Ministarstvu zdravstva, i višeg zvaničnika State Departmenta zbog njihovih uloga u dozvoli da se 14 američkih državljana inficiranih korona virusom ukrcaju na brod i vrate u SAD.

Zanemarivanje preporuke Faucija

Autori knjige dalje pišu kako Trump nije uspio u toj nakani, kao i u drugim slučajevima gdje su tenzije između birokrata i predsjednika izazvale brojne probleme.

Umjesto da otpusti Anthonyja Faucija, tadašnjeg direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Trumpov tim se odlučio da zanemaruje preporuke Faucija i drugih zdravstvenih zvaničnika te da sluša ekonomske eksperte i Kushera, pišu Abutaleb i Paletta.

Općenito, kako je pandemija bjesnila, tako je i okruženje bilo gore.

Autori knjige ga opisuju kao “otrovno okruženje, u kojem, gdje god da se okrenete, ima neko spreman da vam otkine glavu ili zaprijeti vam otkazom“.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Bivši američki predsjednik pohavalio je nigerijsku vladu zbog zabrane rada platforme Twitter u toj zemlji nakon što je nalog predsjednika izbrisan zbog kršenja pravila.

Published On 09 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO