Plan SAD-a o podjeli 55 miliona vakcina protiv COVID-19

Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza. Najveći izazov nam je logistika, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji (EPA)

Bijela kuća je iznijela plan o podjeli 55 miliona američkih doza vakcine protiv COVID-19 na globalnom nivou, tako da otprilike 75 posto doza bude dodijeljeno Latinskoj Americi i Karibima, Aziji i Africi putem međunarodnog programa za dijeljenje vakcina COVAX.

Plan je dio namjere američkog predsednika Josepha Bidena da podijeli 80 miliona američkih vakcina zemljama širom svijeta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je početkom ovog mjeseca iznio prioritete za dodjelu prvih 25 miliona doza obećanih vakcina.

Od preostalih 55 miliona, oko 41 milion bi bio podijeljen putem COVAX-a, saopćila je Bijela kuća, od čega oko 14 miliona Latinskoj Americi i Karibima, oko 16 miliona Aziji i oko 10 miliona Africi.

‘Logistika je najveći izazov’

Preostalih 25 posto ili 14 miliona doza bit će podijeljeno regionalnim prioritetima, koji uključuju Kolumbiju, Argentinu, Irak, Ukrajinu, Zapadnu obalu i Gazu, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, prenio je Glas Amerike.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza”, rekla je na brifingu za novinare glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi, a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji”, ukazala je glasnogovornica Bijele kuće.

Izvor: Agencije

Povezane

SAD šalje Tajvanu donaciju od 2,5 miliona doza vakcina Moderna, trostruko više nego što se obavezao i tako pomaže i tajvanskom zdravstvu, ali i donaciji pridodaju i geopolitički značaj.

Published On 20 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO