Njemački demokršćani obećavaju biračima ‘stabilnost i obnovu’

Vladajući demokršćani nadaju se da manifest pod nazivom “Program za stabilnost i obnovu” može proširiti njihovo vodstvo, koje su u anketama ponovno stekli pred Zelenima.

Blok desnog centra CDU/CSU želi  uspjeh na izborima kojima bi spriječio mogućnost formiranja tročlane vladajuće koalicije pod vodstvom Zelenih (EPA)

Njemački demokršćani kancelarke Angele Merkel obećali su porezno rasterećenje i odgovorno vođenje javnih financija u manifestu za septembarske parlamentarne izbore, objavljenom u ponedjeljak, prenosi Hina.

Vladajući demokršćani nadaju se da manifest pod nazivom “Program za stabilnost i obnovu” može proširiti njihovo vodstvo, koje su u anketama ponovno stekli pred Zelenima, uoči parlamentarnih izbora 26. septembra.

“Treba nam desetljeće modernizacije”, kazao je vođa Kršćansko demokratske unije (CDU) Armin Laschet, kandidat CDU-a i sestrinske Kršćansko socijalne unije (CSU), koja na izbore izlazi samo u Bavarskoj.

Laschet nastoji “osvježiti” imidž stranke nakon 16 godina vladavine Angele Merkel.

“Želimo učiniti našu zemlju bržom, efikasnijom i digitalnijom”, kazao je.

Spriječiti formiranje vlade predvođene Zelenim

Blok desnog centra CDU/CSU želi  uspjeh na izborima kojima bi spriječio mogućnost formiranja tročlane vladajuće koalicije pod vodstvom Zelenih.

Demokršćani su pojačali, po anketama, vodstvo pred Zelenima na oko 8 postotnih bodova, uprkos ranijim prijeporima pri isticanju kandidata za premijera.

U manifestu Unije (CDU/CSU) obećano je porezno rasterećenje te se ističe predanost tzv. kočnici za dugove, koja podrazumijeva ograničenje novih zaduženja na mali dio postotak BDP-a.

“Nejasno je kako će sve to biti financirano”, kazao je Jens Suedukum, profesor ekonomije na Sveučilištu Heinrich Heine u Duesseldorfu. “Očekujem da će nakon izbora Unija biti otvorena kreativnim financijskim rješenjima”, dodao je.

Soeder i Laschet pokazali su zajedništvo

Zeleni su, nasuprot demokršćanima, obećali veće poreze za osobe s najvećim dohotkom kako bi se financirala energetska tranzicija, zbog čega je otežana mogućnost koalicije dviju najjačih stranaka nakon izbora.

“Čvrsto sam uvjeren da Nijemci ne vjeruju Zelenima”, rekao je lider CSU-a Markus Soeder na zajedničkoj novinkoj konferenciji s Laschetom i poručio “Možete provoditi zelenu politiku i bez Zelenih”.

Soeder i Laschet pokazali su zajedništvo, nakon oštre borbe u aprilu, kada nije bilo jasno tko će od njih dvoje biti kandidat za kancelara. Naposljetku se Soeder povukao iz utrke.

“Armine Laschet, razvalit ćemo zajedno”, kazao je Soeder pored lidera CDU-a.

Izvor: Agencije