Može li Turska uvjeriti talibane da zadrži svoje snage u Afganistanu?

Turska je rasporedila više od 500 vojnika na afganistanskom tlu, kao dio NATO-ove misije za obuku lokalnih snaga sigurnosti.

Hulusi Akar nagovijestio je da je ostanak turskih snaga u Afganistanu moguć ako se ispune određeni uvjeti (Reuters)

Piše: Zaher Albaik, Ankara

Pitanje turskih snaga koje bi obavljale ulogu čuvanja sigurnosti i upravljanja aerodromom u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, postalo je jedna od najvažnijih tema o kojima se raspravljalo vezano za povlačenje američkih snaga iz Afganistana.

U posljednje vrijeme kruže pitanja o opasnostima s kojima će se suočiti turske snage, u svjetlu zahtjeva talibana da se povuku iz Afganistana, te na koji način Ankara može uvjeriti pokret da nastavi svoje vojno prisustvo?

Turska je rasporedila više od 500 vojnika na afganistanskom tlu u sklopu misije Sjevernoatlantskog saveza (NATO) radi provođenja obuke lokalnih snaga sigurnosti.

Turski uvjeti za ostanak

Turski ministar odbrane Hulusi Akar nagovijestio je da je ostanak njegovih snaga u Afganistanu moguć ako se ispune određeni uvjeti.

“Namjeravamo ostati u Afganistanu ovisno o uvjetima. Koji su naši uvjeti? Politička, finansijska i logistička podrška. Ako se to ispuni, možemo ostati na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai”, rekao je Akar, dodajući da je ponuda Ankare uvjetovana podrškom ovih saveznika.

Nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao: “Prenio sam Bidenu našu viziju u vezi sa sudjelovanjem Pakistana i Mađarske u misiji osiguravanja aerodroma u Kabulu.”

Dodao je da će njegovoj zemlji trebati “diplomatska, logistička i finansijska pomoć” Sjedinjenih Američkih Država ako želi zadržati trupe u Afganistanu kako bi štitile i upravljale aerodromom u Kabulu.

Uvjeravanje talibana

Međutim, Hikmet Cetin, bivši ministar vanjskih poslova Turske, koji je ujedno i bivši predstavnik NATO-a u Afganistanu, kaže da ostanak turskih snaga u Afganistanu ovisi o odobrenju talibana, jer će u protivnom ostanak izazvati brojne probleme.

Cetin je za turske medije izjavio da postoji druga forma za ostanak turskih snaga, objasnivši da je u Afganistan moguće otići na osnovu bilateralnog sporazuma i bez međunarodnog pokrića, nakon povlačenja svih stranih snaga.

Naglasio je da će bilo koji sporazumi bez pristanka talibana izložiti Tursku velikim sigurnosnim rizicima koji joj nisu potrebni, stoga je neophodno da institucije poput NATO-a i Ujedinjenih nacija pruže podršku Turskoj.

Cetin je podsjetio na prethodne razgovore s talibanima, ističući da je prigovor pokreta upućen Turskoj zbog činjenice da je ona dio međunarodnih snaga.

“Talibanski čelnici su mi rekli da nas tretiraju kao braću. Ali vi ste došli kao dio međunarodnih snaga (NATO-a) i oni to tako doživljavaju”, dodao je.

Sa svoje strane, list Hurriyet, blizak turskoj vladi, navodi u svom izvještaju da turske snage mogu obavljati ovaj zadatak na najbolji način ako se ispune neki zahtjevi, i da će one to krajnje uspješno realizirati.

Ustupci u dogovoru sa SAD-om

List ističe da Turska ima sjajan status u afganistanskom narodu iz mnogo razloga, te da je dala veliki doprinos u mnogim oblastima u ovoj zemlji, uključujući obuku vojske još od ere Ataturka.

List pojašnjava da je veliki broj afganistanskih zvaničnika na visokim položajima diplomirao u Turskoj i da je narodu Afganistana Turska posebno draga.

Među ustupcima koje Turska želi postići u dogovoru sa SAD-om jeste da se Ankari dozvoli da zadrži i aktivira ruski sistem protuzračne odbrane, navodi Wall Street Journal, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim pitanjem.

Novine su istakle da se sastanak Erdogana i Bidena na marginama samita NATO-a fokusirao na ulogu Turske u osiguranju međunarodnog aerodroma u Kabulu koja bi trebala trajati duže vrijeme.

Zvaničnici kažu da nijedna druga država ili kompanija ne mogu tako brzo ili lako obaviti taj sigurnosni zadatak, a odlazak Turske mogao bi prisiliti ambasade i međunarodne organizacije da se zatvore, što dovodi u pitanje milijarde dolara pomoći koja održava kontinuiran rad afganistanske vlade i vojske.

 

Izvor: Al Jazeera