Ministri EU: Bez dogovora o pregovorima sa S. Makedonijom i Albanijom

Portugalska ministrica tvrdi da nije bilo moguće postići sporazum o pregovaračkom okviru za dva kandidata za članstvo.

Napori će biti nastavljeni tokom slovenskog predsjedništva EU-om, rekla je Ana Paula Zacarias (EPA)
Napori će biti nastavljeni tokom slovenskog predsjedništva EU-om, rekla je Ana Paula Zacarias (EPA)

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su u Luksemburgu istakli strategijsku važnost i geopolitičku realnost ulaska novih članica u EU kao ulaganje u mir, demokratiju, stabilnost, ali nisu se uspjeli dogovoriti o početku pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

To je, po završetku ministarskog zasijedanja Unije, izjavila Ana Paula Zacarias, šefica diplomatije Portugala, predsjedavajućeg EU-a, prenosi Beta.

Portugalska ministrica je ocijenila da današnje međuvladine konferencije EU-a sa Srbijom i Crnom Gorom u Luksemburgu, iako nije bilo otvaranja novih poglavlja u pregovorima Beograda i Podgorice o članstvu, “šalju povoljan znak o povezanosti Evropske unije sa Zapadnim Balkanom i posebno se tiču nove metodologije proširivanja”.

Podrška Zapadnom Balkanu od 14,6 milijardi eura

Zacarias je objasnila da “uprkos svim naporima nije bilo moguće postići sporazum o pregovaračkom okviru za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i sazivanju prve međuvladine konferencije sa ta dva kandidata za članstvo u EU”.

Portugalska ministrica je navela da će napori u tom pravcu biti nastavljeni tokom slovenskog predsjedništva EU-om u idućih šest mjeseci.

Šefovi diplomatija su, rekla je, upoznati da je s Evropskim parlamentom postignut politički dogovor o IPA III programu EU-a podrške reformama na Zapadnom Balkanu od 14,6 milijardi eura u razdoblju 2021.-2027., koji stupa na snagu tokom predstojećeg slovenskog predsjedništva.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO