Izrael razvija laserske sisteme za obaranje dronova

Novo lasersko oružje će zagrijavati mete kako bi se zapalile za ‘nekoliko sekundi’.

Elbit proizvodi C-Music, odbrambeni sistem koji se koristi za 'zasljepljivanje' dolaznih projektila (Elbit Systems)
Elbit proizvodi C-Music, odbrambeni sistem koji se koristi za 'zasljepljivanje' dolaznih projektila (Elbit Systems)

Izraelsko ministarstvo odbrane i kompanija Elbit Systems razvijaju zračno lasersko oružje za obaranje dronova i drugih letećih objekata, rekli su u ponedjeljak zvaničnici, predviđajući da će prototip biti spreman do 2025. godine.

Navedeno je da će još neimenovano lasersko oružje biti uključeno u izraelsku protuzračnu odbranu, u kojoj su još „Željezna kupola“, sistem za obaranje raketa kratkog dometa i drugi sistemi za odbranu od balističkih projektila.

Preliminarni testovi lasera, koji će biti ugrađen na lagane letjelice, proteklih dana bili su uspješni u akcijama protiv više dronova na udaljenosti od oko kilometra, tvrdi general Yaniv Rotem iz odjela za istraživanja i razvoj u Ministarstvu odbrane Izraela, prenio je Reuters.

„Koliko znam, među prvim smo zemljama koje su pokušale i uspjele u ovakvim presretanjima“, rekao je.

Kopnena i zračna verzija

Elbit proizvodi C-Music, odbrambeni sistem koji se stavlja na avione, a koji se koristi za “zasljepljivanje” dolaznih projektila.

Oren Sabag, visoki zvaničnik Elbita, rekao je da će novo lasersko oružje koristiti tehnologije za praćenje slične onim koje ima C-Music, ali da će uništavati ciljeve, tako što će ih zagrijavati kako bi se zapalili za “nekoliko sekundi”.

Prototip od 100 kilowati dometa 20 kilometara, mogao bi biti spreman za tri do četiri godine.

Ministarstvo, Elbit i državna kompanija Rafael Advanced Defense Systems, također, rade na laserskom oružju za obaranje zračnih objekata sa zemlje. No, zračna verzija bila bi naprednija jer bi bila otporna na loše vremenske uslove, koji mogu ometati lasere sa zemlje, tvrdi Rotem.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO