Duterte prijeti zatvorom onima koji se ne žele vakcinisati protiv covida

“Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili idete u zatvor”, poručio je građanima predsjednik Filipina Rodrigo Duterte.

“Nemojte me krivo shvatiti, ali zemlja je u krizi, ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu”, rekao je Duterte (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prijeti zatvorskom kaznom građanima koji se odbijaju vakcinisati protiv COVID-a 19 dok njegova zemlja vodi veliku bitku s korona virusom i ima preko 1,3 miliona zaraženih i više od 23.000 mrtvih, prenosi Hina.

“Vi odlučujete, ili ćete se vakcinisati ili idete u zatvor”, poručio je građanima predsjednik Duterte u televizijskom obraćanju nakon izvještaja o slabom odazivu na vakcinisanje u glavnom gradu Manili.

Duterteove primjedbe u suprotnosti su od navoda njegovih zdravstvenih dužnosnika koji su rekli da je, iako se ljude potiče na vakcinisanje, ono ipak dobrovoljno.

Oštar pristup u suzbijanju zaraze

Od 20. juna na Filipinima je potpuno vakcinisano 2,1 milion ljudi, što je vrlo mali napredak s obzirom na to da je vladin cilj da do kraja godine vakciniše do 70 miliona ljudi, u zemlji koja broji 110 miliona stanovnika.

“Nemojte me krivo shvatiti, ali zemlja je u krizi, ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu”, rekao je Duterte.

Duterte je već kritiziran zbog oštrog pristupa u suzbijanju zaraze, između ostaloga i zbog čvrste odluke da škole ostanu zatvorene.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO