Španski premijer: Pomilovanje za devet katalonskih separatista

Nakon što vlada sutra usvoji odluke o pomilovanju, kralj Felipe ih mora potpisati.

Pedro Sanchez nije naveo da li će se pomilovanja odnositi na kompletne, ili na dio kazni (Reuters)

Premijer Španije Pedro Sanchez potvrdio je u Barceloni da će njegova vlada pomilovati devet katalonskih političara i aktivista, zatvorenih zbog uloge u pokušaju secesije tog regiona 2017. godine.

Sanchez je danas u glavnom gradu Katalonije održao govor „Ponovno ujedinjenje: projekat za budućnost cijele Španije“ tokom kojeg je predstavio “mapu puta” za budućnost tog regiona, pred nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora.

Naveo je da će Vlada Španije sutra usvojiti odluku o pomilovanju katalonskih separatista.

Po optužbi za pobunu i druga djela protiv ustavnog poretka osuđeno je 12 separatističkih katalonskih lidera, od kojih je devet dobilo višegodišnje kazne zatvora, zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja secesije u oktobru 2017. godine.

Većina Katalonaca koji su za ostanak u Španiji bojkotovala je referendum, obilježen grubim akcijama policije sa ciljem sprječavanja njegovog održavanja.

Vrhovni sud će izdati pojedinačne presude

Današnjem skupu u Barceloni nije prisustvovao niko od poznatijih pristalica nezavisnosti Katalonije, a ispred zgrade opere, u kojoj je Sanchez govorio, protestovale su vodeće separatističke katalonske grupe, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Govor Sancheza prekinuo je aktivista koji je povikom zatražio amnestiju za osuđene separatiste umjesto pomilovanja.

Razlika je u tome što se pomilovanjem smanjuje kazna osuđenih, dok se amnestija smatra priznajem da krivično djelo nije niti počinjeno.

Sanchez nije naveo da li će se pomilovanja odnositi na kompletne, ili na dio kazni od devet do 13 godina, na koliko su separatisti osuđeni.

Nakon što vlada sutra usvoji odluke o pomilovanju, kralj Felipe ih mora potpisati, a potom će Vrhovni sud izdati pojedinačne presude za svaku od pomilovanih osoba.

Izvor: Agencije