Ruski brodovi budućnosti: Jata podvodnih i letećih dronova

Izvršni direktor Državnog istraživačkog centra Krilov ističe kako će se cijela brodska arhitektura mijenjati.

Roboti će postati neodvojivi atributi brodova različitih klasa (EPA - Ilustracija)

Podvodni i leteći roboti postat će neodvojive karakteristike ruskih mornaričkih brodova budućnosti i promijenit će arhitekturu cijelog sektora, kazao je za rusku agenciju TASS Oleg Savčenko izvršni direktor Državnog istraživačkog centra Krilov.

On je dodao kako razvoj ruske mornarice napreduje „unutar okvira i rasporeda razvoja Oružanih snaga općenito i u saradnji sa različitim granama i uslugama, kao i u svjetlu novog pristupa razvoja jedinstvenog informacijskog prostora“.

„U jednu ruku, budući brodovi će možda biti olakšani za neka tradicionalna sredstva potrebna za rješavanje situacija, dok će sa druge strane roboti postati neodvojivi atributi brodova različitih klasa“, naveo je Savčenko.

Veća borbena izdržljivost

On ističe kako će biti prisutna „bespilotna leteća i autonomna podvodna sredstva, uključujući one koji su sposobni raditi u jatima“.

Savčenko vjeruje kako će na izgled broda budućnosti utjecati potražnja za veću borbenu izdržljivost zbog neprijateljskog korištenja „pametnog“ i nadzvučnog naoružanja.

„Ispunjavanje ovih standarda tražit će razvoj kompozitnih materijala i već uobičajene ‘stealth’ tehnologije. Očito je da će se novi uvjeti i nove tehnologije vidjeti u promjenama koje su neophodne za tradicionalnu brodsku arhitekturu“, dodao je.

Izvor: Agencije

Povezane

U vježbi je učestvovalo 20 ratnih brodova, 20 bespilotnih letjelica, obavještajni avion modela Tu-142M3 i ratni avioni Mig-31BM.

Published On 10 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO