OSCE: Izbori u Armeniji bili su slobodni i pravični

Lider opozicije tvrdi kako je bilo neregularnosti i najavljuje tužbu Ustavnom sudu.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9 posto glasova, daleko ispred svog glavnog protivnika, Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21 posto (EPA)

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je u ponedjeljak ocijenio da su parlamentarni izbori u Armeniji bili slobodni i pravični, no lider opozicije tvrdi kako je bilo neregularnosti i najavljuje tužbu Ustavnom sudu, prenosi agencija Hina.

Izborna kampanja bila je slobodna i pravična, ističu iz OSCE-a. Kari Hendriksen iz Norveške kazao je u armenskoj prijestolnici Erevanu u ponedjeljak kako su osnovna prava birača, u polariziranom okruženju, bila poštivana.

Stav Rusije

Vlasti su profesionalno organizirale nedjeljno glasanje u skladu sa međunarodnim pravom, naglasili su posmatrači OSCE-a.

Grčki posmatrač George Katrougalos pozvao je opoziciju da prizna rezultate i da se pripremi za iduće izbore.

Stručnjaci su ipak istakli kako su žene isključene iz politike u Armeniji te da je bilo pravnih promjena netom prije izbora.

Rusija, koja je saveznica Armenije u regiji, izrazila je nadu da će izbori okončati političku krizu.

„Želimo da ovi izbori pomognu u prevladavanju poteškoća s kojima se zemlja trenutno suočava“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

Tužba opozicije

Za Rusiju je pobjeda premijera Nikola Pašinijana garancija da će sporazum o primirju u Nagorno-Karabahu, koji je Armenija potpisala s Azerbajdžanom uz rusko posredovanje, biti poštivan.

Vođa opozicionog bloka Robert Kočarjan je pak izjavio kako planira podnijeti tužbu Ustavnom sudu jer izbore smatra neregularnima, objavio je u ponedjeljak TASS.

Ruska agencija piše, pozivajući se na predstavnika Kočarjanovog Armenskog saveza, da taj savez koalicijskih stranaka ne priznaje rezultat izbora.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9 posto glasova, daleko ispred svog glavnog protivnika, Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića.

Takav rezultat omogućuje Pašinjanu da sam oformi novu vladu kojoj će ponovno biti na čelu.

Izvor: Agencije