Nove sankcije EU-a protiv pojedinaca i entiteta u Bjelorusiji

Restriktivne mjere EU prema Bjelorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde eura
U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog (EPA)

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su koordinisane sankcije protiv vlasti u Bjelorusiji, kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona, politički motivisano hapšenje novinara Romana Protaseviča i njegove saputnice Sofije Sapege, ali i zbog kontinuiranih napada na ljudska prava i osnovne slobode u toj zemlji, prenosi Tanjug.

U zajedičkom saopštenju, EU, SAD, Britanija i Kanada navode da su duboko zabrinute zbog kontinuiranih napada režima Aleksandra Lukašenka na ljudska prava, osnovne slobode i međunarodno pravo kao i da podržavaju demokratske težnje naroda Bjelorusije.

“Ujedinjeni smo u pozivanju da režim prekine svoju represivnu praksu prema sopstvenom narodu. Razočarani smo što se režim odlučio udaljiti od svojih obaveza vezanih za ljudska prava, pridržavanja demokratskih principa i angažmana sa međunarodnom zajednicom”, navodi se u saopštenju.

Vlasti Bjelorusije se pozivaju da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim istragama o događajima od 23. maja, oslobode sve političke zatvorenike, sprovedu sve preporuke nezavisne ekspertske misije u okviru Moskovskog mehanizma Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i uđu u sveobuhvatan i istinski politički dijalog između vlasti i predstavnika demokratske opozicije i civilnog društva.

Sankcije EU-a

Ministri spoljnih poslova EU donijeli su odluku o sankcionisanju 78 bjeloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, prenosi Tanjug.

U saopštenju Vijeća EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mjera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim sletanjem leta kompanije Ryanair u Minsku, Bjelorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem bjeloruskih vlasti novinara Roman Protasevič i Sofija Sapega.

Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.

Imenovani podliježu zamrzavanju imovine

Restriktivne mjere EU prema Bjelorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Oni koji su imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbjegne dalju represiju.

Izvor: Agencije