Teheran: Sljedeća runda razgovora u Beču možda i posljednja

Strane su postigle ‘jasan tekst’ o svim pitanjima i onome što preostaje treba političku odluku svih strana, saopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Predstavnici potpisnica Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana s Iranom tri mjeseca vode razgovore u Beču (EPA)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak kako je vjerovatno da bi sljedeća runda razgovora u Beču mogla biti posljednja.

Strane su postigle “jasan tekst” o svim pitanjima i onome što preostaje treba političku odluku svih strana, rekao je Saeed Khatibzadeh novinarima na redovnom brifingu u ponedjeljak u Teheranu, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

Iran i predstavnici potpisnica Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) u formatu 4+1 vode razgovore u Beču već tri mjeseca u cilju postizanja sporazuma o uklanjanju antiiranskih sankcija i mogućem povratku SAD-a u JCPOA, iz kojeg se Washington jednostrano povukao u maju 2018. godine.

Araghchi: Napredak u pregovorima

Kao što je rekao glasnogovornik, ako bude donesena ovakva politička odluka, sljedeći razgovori mogu biti posljednja runda.

S tim u svezi, glavni iranski pregovarač u Beču Abbas Araghchi rekao je u ponedjeljak da su pregovori jako napredovali, ali preostali dio puta nije bilo lako proći.

Nuklearni sporazum potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Izvor: Agencije