Katarski emir otvorio forum o postpandemijskom ekonomskom rastu

Trodnevni virtualni događaj okuplja više od sto svjetskih lidera, diplomata, akademika i poslovnih ljudi.

Emir je pozvao svjetske čelnike na jačanje saradnje kako bi se postigla „pravedna i sveobuhvatna distribucija vakcina (Reuters)

Katarski emir zvanično je otvorio Katarski ekonomski forum 2021, koji će se fokusirati na globalno liderstvo i strategije podrške postpademijskom ekonomskom rastu.

Trodnevni virtualni događaj, koji se održava u saradnji sa Bloombergom i pod sloganom „Novi horizonti za sutra“, počeo je u ponedjeljak, a okuplja više od sto svjetskih lidera, diplomata, akademika i poslovnih ljudi.

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Thani rekao je da u uvodnom obraćanju da inauguralni događaj „predstavlja odskočnu dasku za niz foruma čiji je cilj jačanje dijaloga o globalnoj ekonomiji i nastavku postpandemijske faze”.

Al Thani je rekao da, iako je uloga države u suzbijanju pandemije korona virusa “prijeko potrebna”, napori moraju uključivati i civilno društvo i poslovni sektor, te se moraju koordinirati na globalnom nivou.

Emir je, također, pozvao svjetske čelnike na jačanje saradnje kako bi se postigla „pravedna i sveobuhvatna distribucija vakcina na način koji će utabati put uspostavi integriranog globalnog društvenog i ekonomskog sistema u skladu sa ciljevima održivog globalnog razvoja za postizanje dobrobiti i stabilnost naših naroda “.

‘Iskorištavanje mogućnosti rasta’

Među onima koji će učestvovati na forumu su britanski premijer Boris Johnson, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, predsjednik Gane Nana Akufo, armenski lider Armen Sarksijan i ostali.

Dnevni red je podijeljen na šest glavnih tema, uključujući „Održivi svijet“, koji se bazira na kapitalizmu i klimi, kao i „Tržišta i investicije“, na kojem će se diskutovati o mogućnostima investitora da iskoriste mogućnosti rasta koje će pomoći oblikovanju otpornije globalne ekonomije.

Konferencija će također ugostiti globalnu elitu sa više od 2.000 izvršnih direktora, inspirativnih ličnosti i donosioca odluka u područjima finansija, ekonomije, investicija, tehnologije, energije, obrazovanja, sporta i klime, koji će zajedno raditi na identifikaciji prilika i pružanju rješenja, kao i preispitivanju globalnog ekonomskog krajolika iz bliskoistočne perspektive.

Izvor: Al Jazeera