Izraelski ministar Lapid ide u prvu posjetu UAE-u

Posjeta šefa diplomatije dolazi nakon normalizacije odnosa dvije zemlje prošle godine, kroz sporazum u kojem je posredovala administracija Donalda Trumpa.

Yair Lapid će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima boraviti 29. i 30. juna (EPA)

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid prvi je dužnosnik na tom položaju koji će posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, a posjeta je planirana za sljedeću sedmicu.

Šef stranke Yesh Atid putuje u zaljevsku državu u dvodnevni posjetu sljedećeg utorka, kao gost emiratskog kolege Abdullaha bin Zayeda, saopćio je Lapidov ured u ponedjeljak.

Planirano je otvaranje izraelske ambasade u Abu Dhabiju i generalnog konzulata u Dubaiju, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Veze između Izraela i UAE-a vrlo su važne, jer će u njihovim plodovima uživati ​​ne samo građani tih dviju zemalja, već i čitav Bliski istok”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa

U septembru prošle godine Izrael je s UAE-om i Bahreinom potpisao sporazume o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

To su postale prve zaljevske zemlje koje su uspostavile službene veze s Izraelom, čime su raskinule desetljećima staru liniju većine arapskih država koje su odbijale odnose, sve dok se ne riješi sukob s Palestincima.

U zamjenu za dobre odnose Izrael je pristao zaustaviti aneksiju područja na Zapadnoj obali.

Obje se strane nadaju da će sporazumi donijeti ekonomske koristi, ali i da će omogućiti sklapanje saveza protiv zajedničkog neprijatelja Irana.

Izvor: Agencije