Izrael dozvolio ograničen nastavak izvoza iz Pojasa Gaze

Izrael je tokom majskih napada blokirao sav izvoz iz palestinske enklave.

Mjeru je odobrila izraeska vlada i uslovljena je očuvanjem sigurnosne stabilnosti, navedeno je (Reuters)
Mjeru je odobrila izraeska vlada i uslovljena je očuvanjem sigurnosne stabilnosti, navedeno je (Reuters)

Izrael je danas dozvolio ograničen nastavak robnog izvoza iz Pojasa Gaze, navodeći da je riječ o “uslovnoj” mjeri, mjesec nakon što je prekinuto primirje poslije 11-dnevnih napada na tu palesdtinsku enklavu.

Izrael, koji uz podršku susjednog Egipta, strogo kontroliše prijelaze u Pojasu Gaze, pozivajući se na prijetnje Hamasa, pojačao je ograničenja tokom majskih napada, blokirajući sav izvoz iz tog područja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Budući da se prekid vatre, postignut uz posredovanje Egipćana, uglavnom poštuje, Izrael je objavio da je od jutros dozvolio izvoz iz Gaze preko svoje teritorije.

„Nakon procjene sigurnosti, prvi put od prekida (borbi) donijeta je odluka kojom se omogućava ograničeni izvoz poljoprivrednih proizvoda iz pojasa Gaze”, saopštio je Kogat, ogranak izraelskog Ministarstva odbrane, dodajući da je ovu mjeru odobrila vlada premijera Naftalija Bennetta i da je ona “uslovljena očuvanjem sigurnosne stabilnosti”.

‘Ublažavanje nije dovoljno’

Nakon sastanka sa posrednicima Ujedinjenih nacija, lider Hamasa Yahya Sinwar izjavio je da ublažavanje izraelskih ograničenja nije dovoljno i ostavio otvorenom mogućnost nastavka neprijateljstava, navodi britanska agencija.

Pogranični zvaničnici Gaze su rekli da će ublažavanje izraelskih ograničenja trajati dva do tri dana i da se odnosi na poljoprivrednu robu i neke tekstilne proizvode.

Egipat i UN pojačali su posredovanje prošle sedmice nakon što su iz Gaze lansirani zapaljivi baloni kao odgovor na izraelske zračne udare na Hamasove lokacije, što je zaprijetilo očuvanju krhkog prekida vatre.

Sinwar je, nakon sastanka u Gazi sa izaslanikom UN-a za Bliski Istok, Torom Wenneslandom, optužio Izrael da ne dozvoljava prolazak pomoći iz Katara, koji je posljednjih godina finansirao projekte obnove Gaze vrijedne stotine miliona dolara.

„Izgleda da okupator (Izrael) nije razumio našu poruku i da ćemo možda morati da pružimo narodni otpor kako bismo izvršli pritisak povodom okupacije”, rekao je Sinwar.

 

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO