Evropska unija produžila sankcije Rusiji zbog Krima

Sankcije su prvi put uvedene u junu 2014. godine, kao odgovor Unije na pokušaje namjernog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i destabilizacije zemlje.

Evropska unija, EU, Europska unija, Zastave
Vijeće EU-a produžilo je sankcije Rusiji do 23. juna naredne godine (EPA)

Vijeće Evropske unije obnovilo je do 23. juna naredne godine sankcije Ruskoj Federaciji, uvedene kao odgovor na pripajanje Krima i Sevastopolja, što EU vidi kao nezakonito i kršenje međunarodnog prava.

Restriktivne mjere koje trenutno postoje uključuju uvoz proizvoda u EU porijeklom sa Krima ili Sevastopolja, kao i infrastrukturne ili finansijske investicije i turističke usluge na Krimu ili Sevastopolju.

Odgovor na krizu u Ukrajini

Sankcijama EU-a podliježe i izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na Krimu u transportnom, telekomunikacionom i energetskom sektoru, prenosi Tanjug.

Ostale mjere EU-a koje su na snazi kao odgovor na krizu u Ukrajini uključuju ekonomske sankcije usmjerene na određene sektore ruske ekonomije i pojedinačne restriktivne mjere.

Sankcije su prvi put uvedene u junu 2014. godine, kao odgovor EU-a na pokušaje namjernog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i destabilizacije zemlje.

Izvor: Agencije