Pašinjan pobijedio na izborima u Armeniji

Ne čekajući službene kompletne rezultate, izborni savez Roberta Kočarjana spomenuo je ‘falsifikacije planirane unaprijed’ i zatražio da se ‘pažljivo prouče pretpostavljene i signalizirane prevare’.

Armenski premijer Nikol Pašinjan dobio je uvjerljivu većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, po potpunim rezultatima koje je u ponedjeljak objavila Centralna izborna komisija, ispred Roberta Kočarjana koji tvrdi da se radi o izbornoj prevari.

Armenci su u nedjelju glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao premijer Pašinjan u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbajdžanom oko Nagorno Karabaha.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9 posto glasova, daleko ispred svog glavnog protivnika, Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića, Hina prenosi agenciju Reuters.

Takav rezultat omogućuje Pašinjanu da sam oformi novu vladu kojoj će ponovno biti na čelu.

Negiranje rezultata

“Već znamo da smo odnijeli uvjerljivu pobjedu na izborima i da ćemo imati uvjerljivu većinu u parlamentu”, rekao je Pašinjan nekoliko sati prije objave službenih rezultata, pozivajući svoje pristalice da se okupe u ponedjeljak navečer u centru Jerevana.

Ne čekajući službene kompletne rezultate, izborni savez Roberta Kočarjana spomenuo je “falsifikacije planirane unaprijed” i zatražio da se “pažljivo prouče pretpostavljene i signalizirane prevare”.

“Sve dok na ta pitanja ne bude bilo potpunih odgovora, blok neće priznati rezultate izbora”, objavio je njegov savez u saopštenju.

Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih protesta s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijevremene izbore sazvao je pod pritiskom opozicije i masovnih masovnih na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog novembra, kada je postigao mirovni sporazum s Azerbajdžanom nakon višesedmičnih borbi u Nagorno Karabahu.

Izlaznost manja od 50 posto

Mnogi se Armenci osjećaju izdano, a opozicija ga krivi za poraz, jer je nakon borbi koje su odnijele oko 6000 života, potpisao mirovni sporazum kojim se Armenija odrekla velikog dijela teritorija u Nagorno Karabahu, koji je  desetljećima bio pod njenom kontrolom.

Kočarjan, kojem je među prijateljima i ruski predsjednik Vladimir Putin, ne prestaje osuđivati nekompetentnost dosadašnje vlade.

Predsjednik od 1998. do 2008., i on se u prošlosti suočio s osudama za izborne prevare i predmet je istrage o korupciji.

Izlaznost na izborima bila je 49,4 posto, a na njima su sudjelovala četiri izborna bloka i 21 stranka.

Posmatrači Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) predstavit će kasnije u ponedjeljak svoje preliminarne zaključke o izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije