Velika Britanija tri dana bilježi više od 10.000 novozaraženih korona virusom

Velika Britanija je u subotu potvrdila 10.321 novi slučaj COVID-19, čime je ukupan broj oboljelih porastao na više od 4,6 miliona.

Više od 42,6 miliona Britanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv COVID-19, dok je više od 31 milion potpuno vakcinisano (EPA)

Velika Britanija je treći dan zaredom registrovala više od 10.000 slučajeva zaraze korona virusom u 24 sata, prenosi Anadolija.

Stručnjaci upozoravaju da su ušli u treći val pandemije korona virusa.

Velika Britanija je u subotu potvrdila 10.321 novi slučaj COVID-19, čime je ukupan broj oboljelih porastao na više od 4,6 miliona. Registrovano je i 14 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom, ukupno 127.970.

Više od 42,6 miliona Britanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv COVID-19, dok je više od 31 milion potpuno vakcinisano.

Brzi porast slučajeva, uprkos formiranju punktova za brzu vakcinaciju, uzrokovan je varijantom Delta, koja je prvi put identificirana u Indiji, a sada je već dominantna u Velikoj Britaniji.

Treći val u toku

Profesor Adam Finn iz vladinog Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), rekao je da je treći val u toku.

“Možemo zaključiti da je krenula trka između vakcinacije, posebno kada je u pitanju imunizacija starijih osoba, i trećeg vala Delta varijante”, rekao je Finn.

Prema njegovim riječima, što se prije završi imunizacija starijih osoba to će manje biti hospitalizacija.

Svi stariji od 18 godina mogu se vakcinisati, a fudbalski tereni i parkovi su među lokacijama koje se širom države koriste kao centri za vakcinaciju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO