Brazil drugi na svijetu po broju umrlih od korona virusa

Hiljade građana Brazila izašle su na ulice širom zemlje optužujući predsjednika Jaira Bolsonara i vladu zbog neučinkovitog upravljanja COVID-krizom.

U Brazilu je zaraženo više od 17,8 miliona ljudi, a trenutno se svakodnevno bilježi gotovo 80.000 novih slučajeva (EPA)

Brazil je postao druga država na svijetu koja je zabilježila više od pola miliona smrtnih slučajeva od korona virusa.

Najveća zemlja Latinske Amerike do sada je zabilježila 500.800 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom, saopćilo je u subotu brazilsko ministarstvo zdravstva. Do sad je samo SAD imao veći broj umrlih u pandemiji, s gotovo 602.000.

U Brazilu je zaraženo više od 17,8 miliona ljudi, a trenutno se svakodnevno bilježi gotovo 80.000 novih slučajeva, prenosi Hina.

Otprilike 30 posto Brazilaca do sada je primilo prvu dozu cjepiva, a gotovo 11 posto potpuno je cijepljeno.

Vlada desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara od početka je umanjivala ozbiljnost pandemije i opirala se strogim ograničenjima, pozivajući se na ekonomske posljedice. Nedavno je Bolsonaro također doveo u pitanje smisao cijepljenja.

U međuvremenu, parlamentarni odbor istražuje krizno upravljanje brazilskog čelnika tokom pandemije.

Protesti u Brazilu

Hiljade građana Brazila izašle su u subotu na ulice širom zemlje optužujući predsjednika Jaira Bolsonara i vladu zbog neučinkovitog upravljanja COVID-krizom, posebno zbog spore nabave cjepiva i sumnje u opravdanost nošenja maski.

Građani žestoko kritiziraju predsjednika Bolsonara zbog neadekvatne reakcije na COVID-krizu, a posebno prozivaju vladu zbog niza propuštenih prilika za kupovinu cjepiva.

Iz kompanije Pfizer saopćeno je da nisu dobili odgovore na ponude za prodaju cjepiva koje su brazilskoj vladi poslane između augusta i novembra 2020. godine.

Prema podacima brazilskog ministarstva zdravstva, samo 11 posto građana Brazila potpuno je cijepljeno, a 29 posto dobilo je prvu dozu.

“Protestiramo protiv genocidne Bolsonarove vlade koja nije kupila cjepivo niti je napravila išta drugo kako bi se pobrinula za svoje građane”, rekao je tridesetšestogodišnji Aline Rabelo, jedan od demonstranata u brazilskom glavnom gradu.

Do ranih popodnevnih sati u subotu, protesti u su održani u najmanje 44 brazilska grada, diljem 20 država, izvijestila je najveća brazilska TV kuća, Globo.

Demonstranti ističu da je pola miliona umrlih od COVID-a 19 jedna vrsta genocida koji je brazilska vlada provela nad svojim građanima te zahtijevaju da se Bolsonara ukloni s funkcije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO