Armenija bira novi parlament na prijevremenim izborima

Izbore je sazvao premijer Nikol Pašinjan u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha.

Gotovo 2,6 miliona birača bira najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat (EPA)
Gotovo 2,6 miliona birača bira najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat (EPA)

Armenci glasaju u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao premijer Nikol Pašinjan u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha.

Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih protesta s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, javlja francuska novinska agencija AFP, a prenosi Hina.

Prijevremene izbore sazvao je pod pritiskom opozicije i masovnih protesta na kojima se traži njegova ostavka još od prošlog novembra, kada je postigao mirovni sporazum s Azerbejdžanom nakon višesedmičnih borbi u Nagorno Karabahu.

Mnogi se Armenci osjećaju izdano, a opozicija ga krivi za poraz, jer je nakon borbi koje su odnijele gotovo 6.000 života, potpisao mirovni sporazum kojim se Armenija odrekla velikog dijela teritorija u Nagorno Karabahu, koji je  desetljećima bio pod njenom kontrolom.

Ankete predviđaju tijesnu utrku između njegove stranke Građanski ugovor i Armenskog bloka koji je u maju osnovao bivši armenski predsjednik Robert Kočarjan.

Očekivanja na izborima

Prema posljednjoj anketi agencije za ispitivanje javnog mnijenja MPG, očekuje se da će Armenski blok osvojiti 28,7 posto glasova, a Građanski ugovor 25,2 posto. Treći s 10,8 posto je savez povezan s Pašinjanovim neprijateljem i prethodnikom Seržom Sargsjanom.

Šef agencije MPG Aram Navasardjan procijenio je da niti jedna stranka ili savez neće dobiti više od 30 posto glasova.

Rekordna četiri izborna bloka i 21 stranka sudjeluju na izborima, ali se očekuje se da će samo nekoliko stranaka ući u parlament.

Gotovo 2,6 miliona birača bira najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO