Zagađenje je glavni rizik za zdravlje Evropljana

Rizici za zdravlje iz okoliša u Evropi uzrokuju 1,4 miliona smrti godišnje, upozorip je direktor WHO-a za Evropu.

Niska kvaliteta zraka može biti uzrok respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te nastanka kancerogenih stanica (EPA)

Zagađeni zrak i klimatske promjene ključni su rizici za očuvanje ljudskog zdravlja, upozorili su stručnjaci iz područja ekologije i medicine na panelu u sklopu obilježavanja evropske Zelene sedmice.

Predstavnici Evropske agencije za okoliš (EEA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) složili su se da zagađenje okoliša, naročito zraka, ozbiljno ugrožava zdravlje populacije širom Evrope i svijeta i da predstavlja glavnu opasnost za širenje različitih bolesti, prenosi Hina.

Niska kvaliteta zraka može biti uzrok respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te nastanka kancerogenih stanica, a narušava i psihičko zdravlje ljudi.

Elementarne nepogode, kao što su toplinski valovi, poplave i požari uzrokovane klimatskim promjenama, također nerijetko dovode do ugrožavanja života.

Borba protiv zagađenja

Izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx naglasio je da je “zagađenje okoliša uzrok mentalnih i tjelesnih bolesti, kao i preranih smrti, naročito kod djece, starijih ljudi i osoba koje se nose sa zdravstvenim tegobama”.

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge napomenuo je da “rizici za zdravlje iz okoliša u Evropi uzrokuju 1,4 miliona smrti godišnje” i da se “većina tih smrti mogla spriječiti” s obzirom na to da je onečišćenje okoliša u velikoj mjeri posljedica djelovanja čovjeka.

Sudionici su istakli da će zajednice koje se nalaze u socijalno nepovoljnom položaju, kao što su penzioneri, djeca i siromašni stanovnici, prije osjetiti posljedice onečišćenja nego oni koji su na društveno stabilnom položaju.

Izvršna direktorica Saveza za zdravlje i okoliš (HEAL) Génon K. Jensen poručila je da postoje tri glavna načina za postizanje napretka u borbi protiv zagađenja i klimatskih promjena.

“Države članice EU-a moraju ispuniti standarde kvalitete zraka u skladu sa smjernicama WHO-a. (…) Nužna je potpuna implementacija strategije o hemikalijama za netoksični okoliš. (…) I treće, moramo smanjiti upotrebu fosilnih goriva”, izjavila je Jensen.

Evropski Zeleni plan

S njom se složio Marius Vaščega, šef kabineta evropskog povjerenika za okoliš, okeane i ribarstvo, koji je objasnio da je jedan od glavnih koraka u borbi protiv zagađenosti nedavno usvojen akcijski plan “Prema nultom onečišćenju zraka, vode i tla”.

“Jedan od temeljnih ciljeva akcijskog plana jest da se do 2050. godine zagađenje zraka smanji do te mjere da više ne bude štetan za zdravlje”, rekao je Vaščega.

Cilj evropskog Zelenog plana je da evropska ekonomija i društvo postanu klimatski neutralni do 2050. smanjenjem emisija, ulaganjem u zelene tehnologije i zaštitom prirodnog okoliša.

Pošto je zdravo i čisto okruženje preduvjet za očuvanje ljudskog zdravlja i stabilnost ekosistema, a ekološka svijest građana još uvijek nije na očekivanom nivou, Evropska unija je organizirala Zelenu sedmicu, najveći godišnji događaj na području zelenih politika.

Održava se virtualno od 31. maja do 4. juna. Građani tako imaju priliku sudjelovati u raspravama i razgovorima o okolišu i zdravlju, bioraznolikosti i ekosistemima, proizvodnji i konzumaciji i smjernicama ka postizanju zelenih promjena na području i izvan EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada