UN: Pandemija još 100 miliona radnika gurnula u siromaštvo

Kriza nije završila, a zaposlenost se do 2023. godine neće vratiti na nivo one prije pandemije, upozorila je Međunarodna organizacija rada.

Oporavak od COVID-19 nije samo zdravstveni problem, ocijenio je čelnik ILO-a (EPA)

Pandemija COVID-19, koja hara 17 mjeseci, gurnula je još 100 miliona radnika u siromaštvo zbog skraćenja radnog vremena i nestanka dobrih radnih mjesta, objavili su Ujedinjeni narodi u srijedu.

“Kriza nije završila, a zaposlenost se do 2023. godine neće vratiti na nivo one prije pandemije”, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u godišnjem izvještaju.

Krajem 2021. godine svijet će imati još 75 miliona radnih mjesta manje nego da se pandemija nije dogodila, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ni krajem 2022. godine kašnjenje neće biti nadoknađeno, uz 23 miliona radnih mjesta manje nego bez sanitarne krize, koja je već odnijela više od 3,5 miliona života.

‘Učinci pandemije mogli bi se osjećati godinama’

“Oporavak od COVID-19 nije samo zdravstveni problem”, ocijenio je šef ILO-a Guy Ryder i naglasio da će “trebati nadvladati velike štete nanesene ekonomijama i društvima”.

“Bez napora otvaranja pristojnih radnih mjesta i podrške najosjetljivijim članovima društva i oporavka najugorženijih ekonomskih područja učinci pandemije bi se mogli osjećati godinama u gubicima ljudskih i ekonomskih potencijala i većem siromaštvu i nejednakostima”, predvido je Ryder.

Izvještaj ILO-a pokazuje da će 205 miliona ljudi biti nezaposleno 2022. godine, ili puno više od 187 miliona 2019. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada