Lukašenko najavio avioliniju za Krim, a odatle u svijet

Organizovanje letova preko Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, imalo bi i politički kontekst.

Aleksandar Lukašenko je ukazao da je ekonomija oduvijek bila temelj odnosa Rusije i Bjelorusije (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da će vlade Bjelorusije i Rusije razmotriti mogućnost da otvore avionsku liniju ka Krimu odakle bi državljani Bjelorusije mogli putovati u inostranstvo.

“Ukrajina je zatvorila svoj zračni prostor za nas. Mi imamo naše ljetovalište na Krimu u Miskori gdje ljudi često putuju. Mislim da neće biti problema da putujemo u mnoge zemlje sa Krima”, poručio je Lukašenko, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Lukašenko je ukazao da je ekonomija oduvijek bila temelj odnosa Rusije i Bjelorusije, dok bi organizovanje letova preko Krima imalo i politički kontekst.

Prizemljenje aviona Ryanaira

Bjelorusiji je nakon lažne uzbune o bombi i prisilnog prizemljenja aviona Ryanaira 20. maja u Minsku, gdje su bjeloruske vlasti uhapsile novinara Romana Protaševića, koji je putovao u njemu, Evropska unija izrekla sankcije, dok su mnoge evropske zemlje zatvorile svoj zračni prostor za letjelice bjelorusije državne aviokompanije Belavia, što je dovelo do otkazivanja mnogih letova.

S druge strane, Rusija je 2014. godine anektirala ukrajinski polouotok Krim, koji je i sada, uprkos protestima svijeta i sankcijama Zapada, pod njenom kontrolom.

Izvor: Agencije