Kanada odobrila promjenu vakcine kod primanja druge doze

Osobe koje su primile prvu dozu AstraZenece mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača, ili vakcinu s glasničkim RNK-om (Pfizer-BioNTech ili Moderna).

Kombinacija vakcina različitih proizvođača nije nepoznata -primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A (EPA)
Kombinacija vakcina različitih proizvođača nije nepoznata -primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A (EPA)

Naučni odbor koji savjetuje kanadsku vladu o vakcinama dao je odobrenje za promjenu vakcine za COVID-19 kod primanja druge doze.

Osobe koje su primile prvu dozu AstraZenecine vakcine mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača, ili vakcinu s glasničkim RNK-om (Pfizer-BioNTech ili Moderna), saopćio je nacionalni konsultativni odbor za imunizaciju (CCNI), prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kanađanima koji su primili prvu dozu vakcine s glasničkim RNK-om, kod druge doze trebalo bi ponuditi istu vakcinu, ali ako ono nije dostupna može im se ponuditi druga vakcina s glasničkim RNK-om.

“Mogućnost zamjene vakcina znači da možete primiti prvu dozu vakcine i kod druge doze u punoj sigurnosti primiti drugačiju vakcinu kako bi se dovakcinisali i osigurali optimalnu zaštitu od COVID-19”, rekao je Howard Njoo, zamjenik glavnog epidemiologa na saveznom nivou.

CCNI dodaje da je u donošenju preporuke imao na umu rizik od opasnih krvnih ugrušaka od AstraZenecine vakcine.

‘Kombinacija vakcina nije nepoznanica’

Ujedno ističe da takvo miješanje može stvoriti “mogućnost kratkoročnog pojačanja nuspojava (…), naročito glavobolje, osjećaja umora i opće slabosti”.

Kombinacija vakcina različitih proizvođača nije nepoznata: primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A, dodaje odbor.

Odluka o provedbi ove preporuke u nadležnosti je kanadskih pokrajina.

Neke pokrajine su u maju odlučile da će iz opreza obustaviti primjenu AstraZenecinae vakcine kod osoba koje trebaju primiti prvu dozu zbog porasta broja slučajeva tromboze povezanih s vakcinom.

No, ono se i dalje primjenjuje kod onih koji su primili prvu dozu AstraZenece i žele drugu dozu iste vakcine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO