Kako je Evropa pretvorila islamofobiju u ‘opasan mit’?

Brojne evropske vlade i dalje se trude negirati da ta pojava uopće postoji, piše Middle East Eye.

Protesti protiv islamofobije u Parizu (EPA)

Dvoje istraživača sa Univerziteta Georgetown u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je posljednjih godina vođen “kulturni rat” protiv studija o islamofobiji u evropskim zemljama poput Francuske, Njemačke i Austrije.

Vlade, političke stranke i intelektualci u tim državama negirali su da postoji problem islamofobije u njihovim zemljama i u njihovoj politici u odnosu prema muslimanskim zajednicama.

John L. Esposito i Farid Hafez, istraživači islamskih studija i političkih nauka, u svom članku objavljenom na britanskom informativnom portalu Middle East Eye (MEE), navode da se u posljednje dvije decenije proučavanje islamofobije sve više pojavljuje kao akademsko područje koje dokumentira i osporava rasizam, diskriminaciju, govor mržnje i nasilje nad muslimanima širom svijeta.

Knjige, časopisi, forumi, medijski izvještaji i ispitivanja javnog mnijenja bavili su se uzrocima i posljedicama islamofobije. I pored toga, brojne evropske vlade i dalje se trude negirati da ova pojava uopće postoji. U Francuskoj, naprimjer, vlada i njene pristalice ne prihvataju kritičke studije i rasprave u okviru novonastalog područja proučavanja islamofobije, smatrajući da je ovaj intelektualni okvir odgovoran za stvaranje i promoviranje opasne socijalne podjele u društvu.

Imaginarni rasizam

Savremeni francuski filozof Pascal Bruckner u svojoj knjizi “Imaginarni rasizam: Islamofobija i krivnja” smatra da je islamofobija čista izmišljotina koju islamisti koriste kao oružje za masovno zastrašivanje. Zaključuje da su i sami antirasisti postali rasisti i pozvao je na odbranu “zapadnih vrijednosti”.

Autori članka vjeruju da su ovu vrstu islamofobičnog diskursa koristile evropske vlade i političari kako bi ušutkali bilo kakav glas koji kritizira njihove politike asimilacije prema muslimanskim zajednicama.

U Njemačkoj su dvije vladajuće kršćanske konzervativne stranke, Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), nedavno izdale saopćenje, pozivajući se na izjavu Mouhanada Khorcshide, rukovodioca Instituta za islamske studije na njemačkom univerzitetu u Münsteru, koji je rekao da su ”pojmovi poput islamofobije i antimuslimanskog rasizma postali borbeni pojmovi političkog islama”. Otvoreno pismo koje je prethodilo saopćenju naglasilo je važnost ”nepodlijeganja neutemeljenim optužbama za islamofobiju”.

Polazeći od ovakvog stava usmjerenog protiv proučavanja islamofobije i svijesti o njenom postojanju, političari u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj smatraju ”politički islam”, ”islamski separatizam” ili ”islamizam” predstavljaju najveću prijetnju s kojom se suočava evropsko društvo, naveli su autori. To je omogućilo političkim liderima da opravdaju stroge mjere prema nekim građanima tvrdeći da predstavljaju opasnost za društvo.

Podrivanje sloboda

Kao rezultat toga, pokrenute su kampanje racija i hapšenja usmjerene na islamske organizacije civilnog društva i džamije u ime zaštite države, iako takve politike zapravo potkopavaju temeljne slobode zaštićene ustavom, kao što su sloboda mišljenja, savjesti, vjeroispovjesti i izražavanja.

Nedavni primjer opasnih posljedica ovog “kulturnog rata”, dodaju autori, bila je racija usmjerena protiv 30 navodnih terorista u Austriji prošlog novembra. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer izjavio je da je to imalo za cilj “presjeći korijene političkog islama”. Međutim, kada su osumnjičeni kasnije bili saslušavani, postavljana su im pitanja koja nisu imala nikakve veze s nasiljem, već su održavala očiti utjecaj zapadne percepcije islama.

Istraga je obuhvatala pitanja poput: Šta razumijete pod pojmom “islamofobija”? Je li ovaj pojam opravdan po vašem mišljenju? Jesu li muslimani potlačeni u Austriji? Budite li suprugu da se moli u zoru? Dozvoljavate li svojoj djeci da slušaju muziku? Dozvoljavate li da se vaša kćerka uda za kršćanina, Jevreja ili ateistu?

Autori smatraju kako to otkriva u kojoj je mjeri islamofobija postala “problematičan” pojam za evropske vlasti, dok se nastavlja represija nad kritičarima i muslimanskim civilnim društvom.

Izvor: Al Jazeera