Izrael će od SAD-a tražiti milijardu dolara za obnovu ‘Željezne kupole’

Ministar odbrane Benny Gantz u četvrtak će otputovati u Washington, gdje će tražiti milijardu dolara za obnovu sistema protuzračne odbrane.

'Željezna kupola' presrela je stotine raketa ispaljenih iz Gaze tokom 11-dnevnog rata koji je okončan 21. maja (AP)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u četvrtak će otputovati u Washington, gdje će tražiti milijardu dolara za obnovu sistema protuzračne odbrane “Željezna kupola”, rekli su američki senator Lindsey Graham i izraelski dužnosnici.

Graham je kazao kako očekuje da će Sjedinjene Američke Države brzo odobriti zahtjev nakon 11-dnevne eskalacije između Izraela i Hamasa, u kojoj je, kažu izraelski dužnosnici, “Željezna kupola” presrela stotine raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

“Ove sedmice Pentagon će dobiti zahtjev [izraelskog] ministra odbrane za obnovu ‘Željezne kupole’ i nekoliko drugih stvari u cilju nadogradnje sistema”, rekao je Graham novinarima u utorak, tokom posjete Jerusalemu.

Godišnja pomoć iz SAD-a 3,8 milijardi dolara

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je 253 Palestinaca tokom 11 dana borbe, uključujući 66 djece.

Dvoje djece bilo je među 12 osoba ubijenih u Izraelu raketama koje su Hamas i druge oružane grupe u istom periodu ispalile iz Gaze.

Zahtjev dolazi uslijed sve većih kritika zbog američke prodaje oružja Izraelu, kao i 3,8 milijardi dolara uglavnom bezuvjetne pomoći koju SAD svake godine daju Izraelu.

Progresivni zakonodavci u Zastupničkom domu i Senatu Kongresa SAD-a trenutno pokušavaju blokirati 735 miliona dolara vrijedan ugovor o oružju s Izraelom, koji je Bijela kuća odobrila neposredno prije početka borbi 10. maja.

Uprkos tome, većina američkih zakonodavaca i dalje snažno podržava Izrael, a napori da se ta podrška umanji uglavnom su neuspješni.

Graham je u utorak rekao da se podrška širi preko stranačkih linija.

“Teška debata se vodila u Sjedinjenim Američkim Državama tokom posljednjeg sukoba između Hamasa i države Izrael, ali ovdje sam da vam kažem da postoji ogromna podrška Izraelu i među članovima Demokratske stranke”, kazao je Graham.

Graham, republikanac u Odboru za jave nabavke Senata, tokom posjete Izraelu sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Bennyjem Gantzom.

Blinken ponovio američku podršku Izraelu

Odbor nadgleda potrošnju, uključujući stranu vojnu pomoć.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je reklo da će se Gantz u četvrtak sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakeom Sullivanom kako bi, između ostalog, razgovarali o Iranu i vojnoj pomoći.

Biden je ranije kazao da će pomoći održavanje i snabdijevanje “Željezne kupole”, zahvaljujući kojoj se Izrael odbranio od većine od 4.300 raketa za koje kaže da su ispaljene iz Gaze tokom konflikta.

Antony Blinken, američki državni sekretar, također je ponovio američku podršku Izraelu tokom prošlosedmičnog putovanja u tu regiju, što bi trebalo učvrstiti dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji je postignut 21. maja.

Izvor: Al Jazeera i agencije