Italijani zgroženi zbog puštanja okrutnog šefa mafije

Šezdesetčetverogodišnji Giovanni Brusca pušten je iz rimskog zatvora Rebibbia, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 25 godina.

Brusca je bio ključna figura Cosa Nostre, sicilijanske mafijaške organizacije (EPA)
Brusca je bio ključna figura Cosa Nostre, sicilijanske mafijaške organizacije (EPA)

Italijani su ogorčeni jer je iz zatvora pušten notorni šef mafije, koji je služio kaznu zatvora od 25 godina zbog niza okrutnih zločina, uključujući ubistvo čuvenog tužioca Giovannija Falconea i otapanje dječakovog tijela u kiselini.

Šezdesetčetverogodišnji Giovanni Brusca pušten je u ponedjeljak iz rimskog zatvora Rebibbia, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 25 godina, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tokom odsluženja kazne postao je svjedok državnog tužilaštva, a sada mu preostaju četiri godine uvjetne kazne.

“Brusca oslobođen – najokrutniji šef mafije”, napisao je dnevnik La Repubblica.

Dok su neki političari i bližnji Bruscinih žrtava kritizirali njegovo puštanje, drugi su branili odluku zbog saradnje s vlastima.

Ključna figura Cosa Nostre

Brusca je bio ključna figura Cosa Nostre, sicilijanske mafijaške organizacije. On je 1992. ubio Giovannija Falconea, legendarnog tužioca koji je svoju karijeru posvetio uništenju mafije.

Pritom su ubijeni Falconeova žena i tri zaštitara. Falconeov je automobil prešao dionicu autoceste izvan Palerma ispod koje je bilo 400 kilograma eksploziva koji je u blizini detonirao Brusca.

Udovica jednog od ubijenih zaštitara Tina Montinaro rekla je za Repubblicu da je “ogorčena” zbog puštanja Brusce.

“Država je protiv nas. Nakon 29 godina još ne znamo istinu o masakru, a Giovanni Brusca, čovjek koji je uništio moju porodicu, slobodan je”, kazala je Montinaro.

Falconeova sestra Maria rekla je za iste novine da je šokirana viješću, dodavši: “To je zakon, zakon koji moj brat želi i treba ga poštivati”.

Otopljen u kiselini

Brusca, poznat pod nadimkom “svinja”, bio je jedan od najlojalnijih operativaca čelnika Cosa Nostre, Salvatorea “Tota” Riine.

Međutim, po hapšenju 1996., odlučio je sarađivati s vlastima, priznavši stotine ubistava, prenose italijanski mediji.

Jedan od njegovih najokrutnijih zločina je ubistvo 12-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, koji je otet 1993. jer je njegov otac mafijaš odlučio sarađivati s vlastima.

Nakon što je preko dvije godine bio zatočen u teškim uvjetima u kući, dečko je ugušen, a njegovo je tijelo bačeno u kiselinu.

Policija je to opisala kao “jedan od najgroznijih zločina u historiji Cosa Nostre”.

“Zakon ne može biti isti za takve ljude”, kazao je dječakov otac Santino za dnevnik Corriere della Sera. “Brusca ne zaslužuje ništa”, poručio je.

“Oni nisu ljudi”, dodao je, prisjetivši se da je Brusca ubio i 23-godišnju trudnicu koja nije bila povezana s mafijom, “nakon što je mučio njenog dečka”.

Kazao je kako se nada da Bruscu neće nikada više sresti na ulici. “Ne znam što bi se u tom slučaju moglo dogoditi”, poručio Di Matteo, koji još uvijek živi na tajnoj lokaciji zbog straha od odmazde mafije.

Brojne kritike

Bruscino puštanje kritizirano je s obje strane političkog spektra.

Čelnik lijevo centrističke Demokratske stranke Enrico Letta opisao je vijest kao “udarac u trbuh koji čovjeka ostavlja bez riječi”.

Matteo Salvini, vođa krajnje desne Lige, nazvao je Bruscu “divljom zvijeri” koja “ne može izaći iz zatvora”.

Međutim, Grasso, lijevi političar i bivši predsjednik Senata koji je bio na Bruscinoj listi za odstrjel, ne vidi problem u njegovom puštanju.

Grasso je jedno vrijeme bio glavni tužilac protiv mafije, prije no što se 2013. prebacio u političke vode.

Kazao je da nema simpatije prema Brusci, pogotovo jer je planirao njegovo ubistvo, kao i otmicu njegovog sina.

Grasso insistira da je prikladno ponuditi smanjenje zatvorske kazne mafijašima koji postanu informatori vlasti. “Plaši me zgroženost mnogih političara koji vrlo malo razumiju kazneni zakon i borbu protiv mafije”, napisao je na Facebooku.

“Trebaju nam velika smanjenja kazne za one koji pomognu državi, kao i doživotne kazne, bez smanjenja, za one koji ne sarađuju”, dodao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO