GAVI: Još 2,4 milijarde dolara prikupljeno za COVAX

Mehanizam COVAX, koji je do sada distribuirao 77 miliona doza u 127 zemalja, ima za cilj da ubrza pristup za 1,8 milijardi doza vakcina.

Predsjednik GAVI-ja kaže da su prikupljena sredstva uvećala ukupan budžet COVAX-a na 9,6 milijardi dolara (EPA)

Deseci zemalja obećali su skoro 2,4 milijarde dolara sredstava za raspodjelu vakcina protiv COVID-19 u okviru COVAX programa, kako bi one bile dostupnije ljudima u siromašnijim zemljama.

Najave donacija, koje su pojedinačno išle u rasponu od 2.500 dolara otočke države Mauritius, do desetaka miliona dolara i doza vakcina iz većih i bogatijih zemalja, stigle su tokom videosamita koji su organizirali Japan i Globalna alijansa za vakcine (GAVI), koji rukovodi programom COVAX, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Napravili smo veliki korak ka zaštićenom svijetu. Prikupljena sredstva uvećala su ukupan budžet COVAX-a na 9,6 milijardi dolara”, poručio je Jose Manuel Barroso, predsjednik GAVI-ja.

Japanski premijer Yoshihide Suga, čija je vlada obećala 800 miliona dolara, nazvao je ovaj rezultat izuzetno značajnim korakom ka ravnopravnom pristupu vakcinama.

Mehanizam COVAX, koji je do sada distribuirao 77 miliona doza u 127 zemalja, ima za cilj da ubrza pristup za 1,8 milijardi doza vakcina, čime bi se pokrilo skoro 30 posto populacije siromašnih nacija.

Zabrinutost zbog nejedakosti u pristupu vakcinama

Australski premijer Scott Morrison poručio je da njegova zemlja daje dodatnih 50 miliona dolara za COVAX, čime se ukupna donacija države povećala na 130 miliona dolara.

Kanada, Švedska, Austrija, Švicarska i Luksemburg bile su među drugim zemljama koje su najavile nove donacije, kao i Španija, čiji je premijer Pedro Sanchez obećao 15 miliona doza i 50 miliona eura.

Američka potpredsjednica Kamala Harris istakla je da SAD učestvuje u finansiranju COVAX-a s iznosom od dvije milijarde dolara ove godine i dvije milijarde dolara namijenjenih za narednu godinu, ali nije dala posebne najave o novim američkim finansiranjima.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovo je izrazio zabinutost što su zapadne države vakcinisale visok procenat svog stanovništva, dok su zdravstveni radnici u nekim regijama, poput Afrike, i dalje nezaštićeni.

“Od 1,8 milijardi vakcina koje se daju globalno, samo 0,4 posto je primijenjeno u zemljama s niskim prihodima. To je etički, epidemiološki i ekonomski neprihvatljivo“, zaključio je direktor WHO-a.

Izvor: Agencije