EU i Gates ulažu milijardu dolara za klimatske ciljeve Unije

Evropska unija se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine.

Gates je poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svijet ikada vidio i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu (EPA)

Evropska unija (EU) i američki milijarder Bill Gates planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje nisko-ugljeničnih tehnologija, potrebnih Uniji u ostvarenju svojih ciljeva vezanih za klimatske promjene.

“Ova sredstva će biti usmjerena na proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora energije, održiva avijacijska goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije”, saopštila je u srijedu Evropska komisija, a prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Gates je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svijet ikada vidio i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

Nulta emisija

Evropska unija se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU-a dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gatesova kompanija Breakthrough Energy Ventures bi to podržala istim iznosom, kako bi se putem fonda Breakthrough Energy Europe – BEE od 2022. do 2026. godine zajednički osiguralo do 820 miliona eura, odnosno milijardu dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO