BRICS traži bržu dopremu i ukidanje patenata na vakcine

Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR ističu da bi ukidanje patenata na vakcine pomoglo najsiromašnijim državama u suzbijanju pandemije.

Privremeno ukidanje patenata potaklo bi proizvodnju jeftinih generičkih vakcina (EPA - Ilustracija)

Grupa BRICS u kojoj su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, zauzela se u utorak za ubrzanje dopreme vakcina za COVID-19, ponovo istakavši kako bi ukidanje patenata na vakcine pomoglo najsiromašnijim državama u suzbijanju pandemije, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka putem interneta, ministri vanjskih poslova tih država rekli su kako bi „masovno vakcinisanje“ pomoglo u borbi s pandemijom, istakavši „hitnu potrebu brzog razvoja i primjene vakcina, ponajprije u državama u razvoju“.

Suzdržani farmaceuti

Ujedno su pružili podršku svjetskoj kampanji koju Pretorija i Delhi vode u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kako bi se privremeno ukinula prava na intelektualno vlasništvo za te vakcine.

Južnoafrička ministrica zdravstva Naledi Pandor ponovila je na sastanku stajalište Pretorije – koje zauzimaju i Delhi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – po kojemu „niko nije siguran dok svi nisu sigurni“.

Privremeno ukidanje patenata potaklo bi proizvodnju jeftinih generičkih vakcina, što bi pomoglo siromašnim zemljama koje sporo napreduju u vakcinaciji stanovništva, ističu njegovi pristaše.

Tomu su skloni američki predsjednik Joe Biden i Kina, a zemlje s jakom farmaceutskom industrijom, među kojima EU, Velika Britanija i Japan, za sada su suzdržane.

Svjetski deficit

Protivnici tog prijedloga ističu da bi to naštetilo pravu intelektualnog vlasništva te da proizvodnja vakcina zahtijeva znanje i tehnička sredstva koji se ne mogu odjednom stvoriti.

„Milioni ljudi u bogatim zemljama su vakcinisani, a milijarde u siromašnim zemljama još čekaju dok im prijete zaraza, bolest i smrt“, upozorila je južnoafrička ministrica Pandor.

Podaci WHO-a pokazuju da je u subsaharskim zemljama utrošeno tek dva posto vakcina ukupno utrošenog u svijetu, što je Pandor nazvala „svjetskim deficitom pristupa vakcinama“.

Šezdeset tri države su do sada poduprle indijski i južnoafrički prijedlog, no potrebna je jednoglasna odluka 164 zemalja WHO-a da bi se postigao dogovor.

Izvor: Agencije