BRICS traži bržu dopremu i ukidanje patenata na vakcine

Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR ističu da bi ukidanje patenata na vakcine pomoglo najsiromašnijim državama u suzbijanju pandemije.

Privremeno ukidanje patenata potaklo bi proizvodnju jeftinih generičkih vakcina (EPA - Ilustracija)

Grupa BRICS u kojoj su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, zauzela se u utorak za ubrzanje dopreme vakcina za COVID-19, ponovo istakavši kako bi ukidanje patenata na vakcine pomoglo najsiromašnijim državama u suzbijanju pandemije, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka putem interneta, ministri vanjskih poslova tih država rekli su kako bi „masovno vakcinisanje“ pomoglo u borbi s pandemijom, istakavši „hitnu potrebu brzog razvoja i primjene vakcina, ponajprije u državama u razvoju“.

Suzdržani farmaceuti

Ujedno su pružili podršku svjetskoj kampanji koju Pretorija i Delhi vode u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kako bi se privremeno ukinula prava na intelektualno vlasništvo za te vakcine.

Južnoafrička ministrica zdravstva Naledi Pandor ponovila je na sastanku stajalište Pretorije – koje zauzimaju i Delhi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – po kojemu „niko nije siguran dok svi nisu sigurni“.

Privremeno ukidanje patenata potaklo bi proizvodnju jeftinih generičkih vakcina, što bi pomoglo siromašnim zemljama koje sporo napreduju u vakcinaciji stanovništva, ističu njegovi pristaše.

Tomu su skloni američki predsjednik Joe Biden i Kina, a zemlje s jakom farmaceutskom industrijom, među kojima EU, Velika Britanija i Japan, za sada su suzdržane.

Svjetski deficit

Protivnici tog prijedloga ističu da bi to naštetilo pravu intelektualnog vlasništva te da proizvodnja vakcina zahtijeva znanje i tehnička sredstva koji se ne mogu odjednom stvoriti.

„Milioni ljudi u bogatim zemljama su vakcinisani, a milijarde u siromašnim zemljama još čekaju dok im prijete zaraza, bolest i smrt“, upozorila je južnoafrička ministrica Pandor.

Podaci WHO-a pokazuju da je u subsaharskim zemljama utrošeno tek dva posto vakcina ukupno utrošenog u svijetu, što je Pandor nazvala „svjetskim deficitom pristupa vakcinama“.

Šezdeset tri države su do sada poduprle indijski i južnoafrički prijedlog, no potrebna je jednoglasna odluka 164 zemalja WHO-a da bi se postigao dogovor.

Izvor: Agencije

Povezane

Ovo je druga kineska vakcina koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu, nakon što je preparat državne kineske kompanije Sinopharm dobio ‘zeleno svjetlo’.

Published On 01 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO