Afrička unija suspendirala Mali nakon vojnog puča

Vojska je uhapsila privremenog predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea prošle sedmice i izvršila pritisak na njih kako bi podnijeli ostavke.

Vojska je uhapsila privremenog predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea prošle sedmice (EPA)

Afrička unija (AU) suspendirala je članstvo Malija u toj organizaciji kao odgovor na prošlosedmični vojni puč i zaprijetila je sankcijama ako se ponovo ne uspostavi civilna vlada, priopćila je Unija u utorak, prenosi Hina.

Vojska je uhapsila privremenog predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea prošle sedmice i izvršila pritisak na njih kako bi podnijeli ostavke, prekinuvši tako razdoblje tranzicije koje je trebalo završiti demokratskim izborima nakon ranijeg puča koji je izvršen u augustu prošle godine i u kojem je svrgnuta s vlasti prošla administracija.

Bivši potpredsjednik Assimi Goita, pukovnik koji je predvodio puč prošlog augusta i ovaj prošlosedmični, proglašen je predsjednikom u petak.

ECOWAS suspendirao članstvo Malija

Afrička unija pozvala je na “nesmetano, transparentno i hitno vraćanje civilne tranzicije… a u slučaju neuspjeha, Vijeće neće oklijevati s uvođenjem ciljanih sankcija”, priopćilo je Vijeće za mir i sigurnost AU-a.

Susjedi Malija i međunarodne sile strahuju da bi ova zadnja pobuna mogla ugroziti obećanje o održavanju predsjedničkih izbora u februaru i potkopati regionalnu borbu protiv militanata.

Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS suspendirao je članstvo Malija u nedjelju.

Afrička unija već je bila suspendirala Mali nakon puča prošlog augusta, ali ga je vratila u članstvo nekoliko sedmica kasnije nakon što su imenovani čelnici nove civilne tranzicijske vlade.

Izvor: Agencije