Zatvaranje kanadsko-američke granice produženo do 21. jula

Odluka je donesena uprkos padu broja zaraženih korona virusom i sve većem pritisku kompanija u obje zemlje da se ukinu ograničenja.

Granica je zatvorena za kopnena putovanja od marta 2020. godine (Reuters)
Granica je zatvorena za kopnena putovanja od marta 2020. godine (Reuters)

Kanadsko-američka granica ostat će zatvorena za sva putovanja koja nisu hitna do 21. jula, najavio je kanadski ministar javne sigurnosti Bill Blair.

Odluka je donesena uprkos padu broja zaraženih korona virusom i sve većem pritisku kompanija u obje zemlje da se ukinu ograničenja, prenosi Anadolija.

“Naš prvi prioritet u borbi protiv COVID-19 je osigurati sigurnost Kanađana”, napisao je on na društvenoj mreži Twitter.

Kako je kazao, u koordinaciji sa SAD-om produžavaju ograničenja za “nebitna međunarodna putovanja” do 21. jula.

“Vlada planira mjere za potpuno vakcinisane Kanađane, stalne stanovnike i ostale kojima je trenutno dozvoljen ulazak u Kanadu”, rekao je Blair govoreći o mjerama s kojima će izaći u narednim danima.

Trudeau: Zatvaranje je neophodno

Njegovi tvitovi dolaze dan nakon sastanka premijera Justina Trudeaua i premijera kanadskih regija na kojem je razgovarano o planovima za otvaranje granica.

Granica je zatvorena za kopnena putovanja od marta 2020. godine, iako je kamionima koji prevoze ono što se smatra osnovnom robom, medicinskim materijalom i prehrambenim artiklima dozvoljeno saobraćanje.

Trudeau je rekao da je zatvaranje “frustrirajuće”, ali neophodno.

“Još uvijek se vraćate u zemlju u kojoj još nismo dosegli dovoljno visok prag vakcinisanih drugom dozom”, kazao je Trudeau.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO