Slavonski Brod treći najgori u Evropi po kvaliteti zraka

Evropska agencija za okoliš analizirala je podatke iz 323 evropska grada 2019. i 2020. godine i utvrdila da su u njih samo 127 nivo lebdećih čestica PM 2,5 bio ispod preporučenog nivoa.

Podaci su dostupni samo za mjesta u kojima se kvalitet zraka konstantno prati (Ivica Galović / Pixsell)
Podaci su dostupni samo za mjesta u kojima se kvalitet zraka konstantno prati (Ivica Galović / Pixsell)

Slavonski Brod treći je najgori grad u Evropi po kvaliteti zraka, prema novim podacima Evropske agencije za okoliš (EEA), koji pokazuju da više od polovine evropskih gradova i dalje ima problem sa zagađenjem zraka uprkos smanjenju emisija tokom prošlogodišnjeg karantina zbog pandemije korona virusa.

Najgora situacija je u istočnoj Evropi, gdje je ugalj i dalje važan izvor energije.

Najzagađeniji je zrak u poljskom gradu Nowy Sacz, gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru kvadratnom.

Više od 400.000 preranih smrtnih slučajeva

Na drugom mjestu je italijanska Cremona sa 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom, a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom.

Tri grada s najčišćim zrakom u Evropi su Umea u Švedskoj (3,7 mikrograma), Tampere u Finskoj (3,8 mikrograma) i Funchal (4,2 mikrograma) u Portugalu.

Evropska agencija za okoliš analizirala je podatke iz 323 evropska grada 2019. i 2020. godine i utvrdila da su u njih samo 127 nivo lebdećih čestica PM 2,5 bio ispod nivoa koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Te čestice izazivaju u Evropi više od 400.000 preranih smrtnih slučajeva na godinu.

Podaci EEA-e pokazuju dvogodišnji prosjek i dostupni su samo za mjesta u kojima se kvalitet zraka konstantno prati, pa nisu uključeni svi evropski gradovi.

EEA navodi da su mjere zatvaranja zbog pandemije dovele do velikog smanjenja nivoa azot-dioksida, štetnog plina koji oslobađaju dizelski motori, ali su nivoi sitnih čestica ostali visoki.

Zagađeni mnogi gradovi u Evropi

Nivoi dušikovoga dioksida pali su za više od 60 posto u nekim gradovima u karantini u aprilu 2020., ali su smanjenja nivoa lebdećih čestica bile manje dramatične – nivo grubih čestica (PM10) prošlog su aprila pale 20 do 30 posto.

Stručnjaci evropske agencije objašnjavaju da je to zato jer postoji mnogo više izvora lebdećih čestica od saobraćaja, uključujući grijanje, industriju i poljoprivredu.

“Iako se kvalitet zraka zadnjih godina značajno poboljšao, zagađenje zraka ostaje i dalje visoko u mnogim gradovima u Evropi”, rekao je izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO