Poljska: Cyber napadi na vladine zvaničnike došli iz Rusije

Ruska vlada i Kremlj su nekoliko puta ponovili da ne stoje iza napada, niti toleriraj takve napade.

Poljski mediji su prenijeli da su mailovi koje su slali vladini zvaničnici iz njihovih privatnih elektronskih sandučića procurjeli (Reuters)

Visoki poljski zvaničnici bili su meta cyber napada koji su došli sa ruske teritorije, izjavio je u petak zamjenik premijera Jarosław Kaczyński povodom hakerskog incidenta koji se dogodio ovog mjeseca.

Kaczyński, koji je zamjenik premijera, izjavio je da su napadnuti ministri i poslanici raznih stranaka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Analize naših službi, ali i obaveštajnih službi naših saveznika, omogućuju nam da vidimo da je cyber napad izveden sa teritorije Rusije. Napad je bio veliki”, izjavio je Kaczyński, kojeg Reuters naziva i “de facto liderom Poljske”.

Ruska vlada i Kremlj su nekoliko puta ponovili da ne stoje iza napada, niti toleriraju takve napade, nakon optužbi iz SAD-a o cyber napadima na teritoriji Amerike, Ukrajine i Saudijske Arabije.

Mailovi dostupni na Telegramu

Poljski mediji su ranije ovog mjeseca prenijeli da su mailovi koje su slali vladini zvaničnici iz njihovih privatnih elektronskih sandučića procurjeli i postali dostupni na platformi socijalne mreže Telegram.

Premijer Mateusz Morawiecki je ranije ove sedmice rekao da su elektronske sandučiće preuzela nepoznata lica.

Njegov pomoćnik Michal Dworczyk je dodao da su neki mailovi i informacije ukradene iz e mail bokseva ukradeni od njega i njegove porodice, kao i da su objavljeni na Telegramu, a sadržaj određenih mailova je bio falsificiran.

Izvor: Agencije