Lavrov: Vojne vježbe pokazuju agresivnu namjeru NATO-a

Na vojnim vježbama ‘Branitelj Evrope’ učestvuje više od 30.000 vojnika iz 25 država Alijanse, koje će vježbati na teritoriji 13 država.

U martu su u luke u Albaniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj morskim putem prebačeni američka vojna tehnika i municija (EPA)

Sjevernoatlanska alijansa kroz vojne vježbe “Branitelj Evrope 21“ pokazuje agresivne namjere, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Razgovarali smo o akcijama NATO-a, koji pokušava destabilizirati situaciju na našem zajedničkom evropskom kontinentu”, rekao je on tokom razgovora sa šefom bjeloruske diplomatije Vladimirom Makejem.

“Naravno, tekuće vojne vježbe velikih razmjera ‘Braniteljl Evrope 21’, koje i dalje traju, ocjenjujemo kao demonstraciju agresivnih namjera Alijanse. O tome se govorilo i tokom naših kontakata s američkim kolegama“, naglasio je Lavrov, prenosi Tanjug.

‘Raspoređivanje američkih snaga’

Vojne vježbe “Branitelj Evrope 21“ imaju za cilj vježbanje raspoređivanja američkih snaga u Evropi, prenose ruski mediji.

U martu su u luke u Albaniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj morskim putem prebačeni američka vojna tehnika i municija.

Na vojnim vježbama “Branitelj Evrope“ učestvuje više od 30.000 vojnika iz 25 država, koje će vježbati na teritoriji 13 država.

Izvor: Agencije