U većini Evropske unije raste pritisak na medije

Raste broj tužbi protiv novinara, čiji je cilj cenzuriranje i ušutkavanje novinara pokretanjem velikog broja postupaka, kaže potpredsjednica Evropske komisije.

Vera Jourova: Situacija s medijima se pogoršava u Evropi (EPA)
Vera Jourova: Situacija s medijima se pogoršava u Evropi (EPA)

U većini zemalja članica Evropske unije raste pritisak na nezavisne medije, a novinari se sve češće suočavaju s tužbama zbog svojih tekstova, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

“Istraživanja pokazuju da u većini država članica vidimo jačanje pritiska na nezavisne medije iz političke i ekonomske sfere te nasilje protiv novinara”, kazala je ona na seminaru EK-a o vladavini prava.

“Situacija s medijima se pogoršava u Evropi”, dodala je, prenosi Hina.

Potpredsjednica EK-a istakla je da u EU raste broj tužbi protiv novinara, pri čemu je kao posebno problematične istaknula SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) tužbe, čiji je cilj cenzuriranje i ušutkavanje novinara pokretanjem velikog broja postupaka.

 

Navela je kako je malteška istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia, koja je ubijena 2017. godine, imala protiv sebe 47 SLAPP tužbi, s kojima se i danas bori njena porodica.

Prema anketi Hrvatskog novinarskog društva (HND), u aprilu ove godine aktivne su bile najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara, pri čemu su tužioci potraživali gotovo 78,5 miliona kuna (oko 11 miliona eura).

Zbog učestalosti tužbi protiv novinara, HND traži dekriminalizaciu uvrede i klevete.

“Pravosuđe u EU se sve više zloupotrebljava protiv slobode govora”, naglasila je Jourova.

Međutim, ističe da trebaju postojati pravila koja bi omogućila sudijama da lako odbace slučaj ako utvrde da je riječ o SLAPP tužbi, ali da ne treba ukidati mogućnost pokretanja tužbe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO