Izraelski zračni napadi na Gazu, drugi put nakon dogovorenog primirja

Izrael je gađao zgradu civilne uprave, mjesta koja pripadaju naoružanim palestinskim grupama i poljoprivredno polje, kažu izvori.

Eksplozije osvjetljavaju nebo u ranim jutarnjim satima iznad zgrada u Gazi. Izrael je obnovio zračne udare kasno u četvrtak (Mahmud Hams / AFP)

Izraelski borbeni avioni izveli su seriju zračnih napada na Pojas Gaze po drugi put otkako je klimavim prekidom vatre okončan prošlomjesečni 11-dnevni rat.

Palestinski izvori na terenu rekli su da su izraelske rakete u četvrtak pogodile nekoliko lokacija koja pripadaju oružanim grupama sjeverozapadno od grada Gaze i sjeverno od Beit Lahije na opkoljenoj teritoriji.

Na meti je bila i zgrada civilne uprave istočno od Jabaliye na sjeveru, pored poljoprivrednog polja istočno od južnog grada Khan Younis. Nema izvještaja o žrtvama.

Prijevod: Trenutak kada je pogođena zgrade civilne uprave istočno od Jabaliye na sjeveru Gaze

Nakon zračnih napada, Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamasa, grupe koja vodi Pojas, rekao je u izjavi da je “okupacijsko bombardiranje mjesta otpora demonstrativni šou nove izraelske vlade”, pozivajući se na administraciju koja je potvrđena u nedjelju u izraelskom parlamentu, a desni nacionalist Naftali Bennett položio zakletvu kao premijer.

“Otpor će biti na oprezu u odbrani našeg naroda, našeg naroda i naših svetih mjesta”, dodaje se u izjavi.

TV Al Aksa u vlasništvu Hamasa izvijestila je da je izraelski dron oboren zapadno od grada Gaze.

Takođe je bilo izvještaja kako je Hamas pucao iz teških mitraljeza prema Izraelu, što je izazvalo oglašavanje sirena za zračne napade.

Zapaljivi baloni

Izraelski mediji izvijestili su da je vojska napala ciljeve Hamasa unutar pojasa Gaze kao odgovor na kontinuirano lansiranje zapaljivih balona od strane aktivista na toj teritoriji.

Palestinski borci lansirali su balone treći dan u četvrtak, kaže Izrael. Baloni se puštaju s ciljem paljenja poljoprivrednog zemljišta i grmlja u blizini granice s Gazom.

U izjavi, vojska je rekla da će “nastaviti uništavati Hamasove vojne kapacitete i strukture i smatrati ga odgovornim za ono što se događa u Pojasu Gaze”.

U četvrtak je američki sekretar Antony Blinken razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom kako bi razgovarao o sigurnosnim pitanjima i “tekućim izazovima za Izrael i regiju”.

“Sekretar je razgovarao o američkoj predanosti sigurnosti Izraela, važnosti američko-izraelskih bilateralnih odnosa i potrebi poboljšanja izraelsko-palestinskih odnosa na praktičan način”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

“Sekretar Blinken i ministar Lapid naglasili su snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Izraela, i američku nepokolebljivu podršku izraelskoj sigurnosti”, dodaje se u izjavi.

U srijedu je Izrael također izveo zračne napade, ciljajući, kako navode, objekte Hamasa.

Najmanje 257 Palestinaca, uključujući 66 djece, ubijeno je tokom 11-dnevnog bombardovanja Pojasa Gaze prošlog mjeseca.

Na izraelskoj strani raketama iz Gaze ubijeno je 13 ljudi, uključujući dvoje djece.

Izvor: Al Jazeera