AstraZeneca tvrdi da je EU izgubila pravni spor

Evropska unija izgubila je pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske firme zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv COVID-19, navodi kompanija.

Kompanija je izrazila nadu u obnavljanje saradnje s Evropskom komisijom u borbi protiv pandemije u Evropi (EPA)

Farmaceutska kompanija AstraZeneca je saopćila u petak kako je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te firme zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv COVID-19.

U saopćenju kompanije se navodi kako je Evropska komisija zatražila da AstraZeneca isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naredio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine.

Time je, kako je saopćeno, odbijen zahtjev EU-a za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Problemi s proizvodnjom vakcina

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi s proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, prenosi Reuters.

Smanjenje isporuka odgodilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na AstraZenecu kao na najvećeg isporučioca vakcina.

“Presudom je, također, priznato da su poteškoće koje je AstraZeneca iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog utjecaja na kašnjenje“, navodi se u saopćenju kompanije.

Kompanija je, također, izrazila nadu u obnavljanje saradnje s EK-om u borbi protiv pandemije u Evropi.

Izvor: Agencije