Američki Kongres proglasio 19. juni državnim praznikom u znak sjećanja na kraj ropstva

Zakon je odobrio Zastupnički dom sa 415 glasova za i samo 14 protiv.

Pelosi: 19. juni nas podsjeća na odgovornost da gradimo budućnost napretka za sve koji poštuju ideale jednakosti (EPA)

U rijetkom jedinstvenom stavu, republikanci i demokrate u američkom Kongresu dogovorili su se u srijedu da 19. juni proglase saveznim praznikom u znak sjećanja na oslobađanje posljednjih robova u Teksasu 1865. godine. Nakon toga je predsjednik Joe Biden potpisao ovaj zakon.

Demokratska zastupnica Sheila Jackson Lee, jedna od parlamentaraca koji su predložili nacrt zakona, rekla je: “Ovaj dan predstavlja slobodu”.

Zakon, koji je Zastupnički dom usvojio sa 415 glasova za i 14 protiv, a podržali su ga republikanski i demokratski lideri, predviđa da se “Juneteenth” (riječ koja je kombinacija imena mjeseca juna i datuma 19.) proglasi državnim praznikom.

Pred slikom crnca s izranjavanim leđima, Sheila Jackson Lee je govorila o “dugom putu” koji je doveo do ovog glasanja. “Ali ovdje danas možemo slobodno glasati za 19. juni kao nacionalni dan nezavisnosti, savezni praznik u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekla je.

Republikanski senator John Cornyn, koji je predvodio ove napore, napisao je: “Priznavanje grešaka iz prošlosti i učenje iz njih je neophodno kako bi se išlo naprijed”.

Ova dva zastupnika predstavljaju Teksas u Kongresu, a u ovoj ogromnoj državi posljednji robovi su saznali da su pušteni na slobodu 19. juna 1865. godine.

Izgradnja budućnosti

Predsjednica američkog Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi rekla je da nas 19. juni “podsjeća na historiju uprljanu brutalnošću i nepravdom i podsjeća na odgovornost da gradimo budućnost napretka za sve koji poštuju ideale jednakosti” u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik Abraham Lincoln potpisao je Proglas o emancipaciji 1. januara 1863. godine, ali je ropstvo trajalo još dvije i po godine nakon toga. Tokom američkog građanskog rata (1861-1865.) ropstvo je i dalje postojalo u južnim državama Konfederacije.

Komandant vojske Konfederacije Robert Lee potpisao je predaju 9. aprila 1865, ali je trebalo više od dva mjeseca da vijesti stignu do gradića Galveston u Teksasu 19. juna.

Taj dan (19. juna) već je bio državni praznik u nekim američkim državama, između ostalog i u Teksasu, ali nije bio obilježen kao praznik na saveznom nivou.

Pozivi da se ovaj dan proglasi saveznim praznikom pojačali su se nakon što je bijeli policajac 25. maja 2020. ubio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO