Washinton Post: Kako republikanci i dalje mogu biti odani Trumpu?

‘Wahington Post’ u uvodniku pojašnjava da mnogi republikanci žele da nacija ignorira posljednje mjesece Trumpovog predsjedničkog mandata.

S obzirom na nepromišljene Trumpove postupke nakon poraza na izborima 2020. godine i nasilja koje je to potaknulo, novoobjavljeni e-mailovi nisu iznenađujući (Reuters)

Američki narod ne može ignorirati i zaboraviti toksične posljednje mjesece mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji su najopasniji trenutak u modernoj predsjedničkoj historiji, navodi američki list Washington Post.

List u uvodniku pojašnjava da mnogi republikanci žele da nacija ignorira posljednje mjesece Trumpovog predsjedničkog mandata, kojem se Republikanska stranka i dalje zaklinje na vjernost. Međutim, utorak je donio još jedan podsjetnik da su posljedice Trumpovih postupaka mogle biti vrlo strašne da nije bilo principijelnog otpora nekih glavnih zvaničnika.

Washington Post je ukazao na to da je Odbor Zastupničkog doma za nadzor i reformu otkrio e-mailove koji pokazuju da je Bijela kuća ulagala napore iza kulisa da angažira Ministarstvo pravde u svom “križarskom pohodu” kako bi progurala Trumpove neutemeljene navode o prevarama na izborima 2020. godine.

Jedna od Trumpovih laži

Washington Post navodi da je 14. decembra, 10 dana prije nego što je Jeffrey Rosen postao vršitelj dužnosti državnog tužioca, Trumpov pomoćnik poslao e-poštu Rosenu, tvrdeći da su mašine za glasanje u Michiganu namjerno popravljene, skrenuvši pažnju na lažnu analizu koja pokazuje šta “ove mašine mogu učiniti sa glasovima birača. ”Vjerujemo da se to svugdje dogodilo”, navedeno je u e-mailu.

Kasnije tog mjeseca, navodi list, Trumpov pomoćnik je poslao Rosenu sažetak koji je predsjednik očito želio da Ministarstvo pravde preda Vrhovnom sudu. Nacrt je odražavao prazne argumente koje je država Teksas iznijela sudu prije nego što su sudije odbacile tužbu države. Tada je pritisak Bijele kuće porastao, a Mark Meadows, tadašnji šef ureda Bijele kuće, također je poslao e-mail tražeći od Rosena da ispita navode o prevarama s biračima u Georgiji.

Apsurdni e-mailovi

Dan kasnije, dodaje Washington Post, Meadows je očito proslijedio Rosenu video u kojem se navodi da Italijani koriste satelite za manipulaciju opremom za glasanje, rekavši da su ovo bili samo neki od “apsurdnih” e-meilova Bijele kuće u kojima se tvrdi da je bilo prevara na vjerovatno najsigurnijim predsjedničkim izborima ikada.

List je pohvalio Rosena, koji je odbio zahtjeve Bijele kuće da u ime Trumpovih laži iskoristi ogromne ovlasti Ministarstva pravde, rekavši da je time svoje ime dodao na spisak časnih državnih i saveznih zvaničnika koji su u tom presudnom trenutku pokazali privrženost istini i dužnosti.

Možda neće izdržati

Washington Post dalje navodi da su republikanci predani “velikoj laži” nastojali potisnuti one druge, među kojima su i oni odgovorni za brojanje glasova. Ako Trump ili bilo koji drugi kandidat ponovo podnese lažne navode o prevarama, možda će se mnogi republikanski zvaničnici teže oduprijeti pritisku da podrže laž ili, zapravo, da učestvuju u njenom iznošenju, dodaje list.

S obzirom na nepromišljene Trumpove postupke nakon poraza na izborima 2020. godine i nasilja koje je to potaknulo, novoobjavljeni e-mailovi nisu iznenađujući, zaključuje Washington Post na kraju svog uvodnika. Nije iznenađujuće ni to što se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država oslanjao na Ministarstvo pravde kako bi mu pomoglo da pokuša ukrasti izbore. Ali Amerika ne može zaboraviti da je Trump iznevjerio zakletvu i da mu je većina republikanskih zvaničnika i dalje vjerna uprkos svemu te da bi situacija mogla biti gora sljedeći put.

Izvor: Agencije