UN: Oko milion ljudi u Mijanmaru treba pomoć

U Izvještaju Ujedinjenih naroda istaknuto je kako zbog sigurnosnih napetosti nije mogla biti dostavljena pomoć civilima u šumskim i planinskim područjima.

U Mijanmaru se i dalje održavaju demonstracije (EPA)

Ujedinjeni narodi su saopćili su kako nakon vojnog udara u Mijanmaru, gdje dolazi do sukoba vojske i grupa koje se protive puču, ali i ekonomskih posljedica, pomoć treba oko milion ljudi.

U izvještaju Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći navedeni su podaci o stanju na područjima pogođenim sukobima u Mijanmaru, nakon vojnog udara izvedenog 1. februara.

Rečeno je kako je na područjima na jugoistoku Mijanmara do sada raseljeno više od 160.400 osoba, od toga oko 100.000 njih čine civili na području Kayaha, prenosi Fena.

Politička nestabilnost i sukobi

Istaknuto je kako zbog sigurnosnih napetosti nije mogla biti dostavljena pomoć civilima u šumskim i planinskim područjima.

U Kachinu, u kojem često dolazi do sukoba, zbog napada mijanmarske vojske, raseljene su najmanje 11.654 osobe, u Shanu 15.271, a u Chinu oko 19.500.

U izvještaju je navedeno kako, zbog posljedica puča, političke nestabilnosti i sukoba u zemlji, pomoć treba oko milion ljudi.

Mijanmarska vojska je 1. februara izvela udar i preuzela vlast u zemlji, pod izgovorom da su izbori održani 8. novembra 2020. godine bili neregularni.

Demonstracije se i dalje održavaju

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara.

U intervencijama mijanmarske vojske poginulo je najmanje 865 osoba.

U državi se i dalje održavaju demonstracije, a nastavljena su saslušanja pred vojnim sudom visokopozicioniranih zvaničnika koji su lišeni slobode.

Izvor: Agencije