Strane internet kompanije moraju otvoriti kancelariju u Rusiji

Web sajtovi koji ne budu poštovali novi zakon biće označeni kao neusaglašeni pretraživači, mogu biti isključeni iz rezultata pretraživanja i zabranjeni za oglašavanje u Rusiji i za Ruse.

Američki tehnološki giganti će biti u obavezi da otvore kancelarije u Rusiji do januara 2022. ili će se suočiti sa kaznenim mjerama
Američki tehnološki giganti će biti u obavezi da otvore kancelarije u Rusiji do januara 2022. ili će se suočiti sa kaznenim mjerama

Zastupnici u ruskoj Dumi, donjeg doma parlamenta, usvojili su danas zakon čiji je cilj jačanje suvereniteta zemlje u oblasti internet komunikacija, a prema kojem će američki tehnološki giganti biti u obavezi da otvore kancelarije u Rusiji do januara 2022. ili će se suočiti sa kaznenim mjerama.

Novi zakon, koji je usvojen poslije trećeg čitanja u Dumi, zahtijeva od stranih web stranica koji u Rusiji imaju više od pola miliona korisnika dnevno da osnuju lokalnu podružnicu ili rusko pravno lice, prenosi Reuters.

Izostanak takvog zahtjeva trenutno omogućava stranim sajtovima da zvanično ostanu izvan ruske jurisdikcije, naveli su autori zakona.

Pojačan nadzor nad američkim IT kompanijama

Web sajtovi koji ne budu poštovali novi zakon biće označeni kao neusaglašeni pretraživači, i mogu biti isključeni iz rezultata pretraživanja i zabranjeni za oglašavanje u Rusiji i za Ruse, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici parlamenta.

Prijedlog novog zakonskog akta treba da odobri gornji dom parlamenta i da ga potpiše predsjednik Rusije Vladimir Putin, da bi imao snagu zakona.

Rusija je, kako navodi Reuters, proteklih mjeseci pojačala nadzor nad američkim IT kompanijama i od marta naovamo usporila internet saobraćaj Twittera kako bi ga kaznila zbog toga što nije brisao sadržaje koje Moskva smatra zabranjenim.

Izvor: Agencije

Povezane

Gašenje internet pristupa ili poteškoće u njegovom radu se gotovo uvijek poklapaju s izborima, protestima građana ili za vrijeme državnih udara.

04 Apr 2021

YouTube je tokom godina, od servisa za kratke i zabavne video klipove, postao prava društvena mreža, a dotadašnji Blogeri i kreatori kratkih filmova su dobili novo zanimanje – YouTuber.

05 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO