SAD: Zastupnički dom ukinuo Zakon o upotrebi vojne sile

Zakon o odobrenju upotrebe vojne sile omogućio je prije 19 godina bivšem predsjedniku Georgeu W Bushu da izvrši invaziju na Irak.

Sadašnji predsjednik Joe Biden podržavao je ukidanje ovog zakona (EPA)

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izglasao je u četvrtak dokument o poništenju zakona iz 2002. godine o upotrebi vojne sile kojim je SAD-u dopuštena objava rata Iraku pod vlašću Saddama Husseina.

Za ovu odluku glasalo je 268 zastupnika, a protiv je bio 161.

Među onima koji su podržali ukidanje zakona je 49 republikanaca, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zakon o odobrenju upotrebe vojne sile (AUMF) omogućio je prije 19 godina bivšem predsjedniku Georgeu W. Bushu da izvrši invaziju na Irak.

Sadašnji predsjednik Joe Biden podržavao je njegovo ukidanje.

O ovom pitanju kasnije će se izjasniti Gornji dom Kongresa, Senat.

Protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena

Demokrati imaju većinu i u Senatu, ali vrlo tanku.

Glasanje u Senatu bit će održano “ove godine“, a da bi prijedlog prošao potrebno je da se najmanje 10 republikanaca pridruži brojci od 50 demokrata.

Zakon, donesen ubrzo nakon napada 11. septembra 2001. godine i inicijalno usmjeren protiv mreže Al-Kaida i njenog vođe Osame bin Ladena, ne ograničava američku vojsku – ni vremenski, ni geografski.

Bidenova administracija smatra da SAD “nema vojnih aktivnosti u toku koje se jedino oslanjaju na AUMF iz 2002. godine kao domaći pravni temelj“ te da bi njegovo ukidanje “imalo minimalan utjecaj na trenutne vojne operacije“.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik voljan sarađivati s Kongresom na način da se taj zakon zamijeni uskim i specifičnim okvirom koji bi omogućio da se Amerikance i dalje štiti od terorističkih prijetnji.

Izvor: Agencije